Slané pečivo, které se hodí například k pivu a nebo jen tak k zakousnutí. Stejně tak s ním určitě uctíte i návštěvu. V ledničce vydrží dlouho, tak je tam můžete chodit celý týden ujídat jako já.
Žádná dieta to tedy není, tak jsem pro lepší pocit namíchala bílou hladkou mouku s celozrnnou.
Základní suroviny na těsto:
- 200 g pšeničné hladké mouky
- 200 g pšeničné celozrnné mouky
- 1 vejce
- 1/2 kostky droždí
- cca 230 ml černého piva
- kmín
- majoránka
- 100 g škvarků
- 100 g sádla
- sůl
Suroviny na náplň:
- 300 g kysaného zelí
- 100 g uzeného masa
- 30 g sádla
- 1 cibule
- pepř
- 1 syrový brambor na zahuštění
Nejprve si nasekáme škvarky. Ty nekupuji, vyrábím si vlastní.
Těsto jsem dělala nejprve v robotu, pak jsem ho ještě hnětla ručně na vále.
Do mísy nasypeme obě mouky, přidáme sůl, majoránku, kmín, vajíčko, rozdrobíme droždí, přilijeme pivo a hákem v robotu prohněteme.
Po chvilce přidáme zbylé suroviny, tedy škvarky a sádlo. Pak je potřeba těsto hákem pořádně propracovat. Těsto se mi lepilo na okraj mísy, tak jsem občas robot vypnula a stáhla ho stěrkou do středu mísy. Hnětla jsem ho asi 12 minut. Pak jsem ho vyklopila na pomoučený vál a pokračovala ručně.
Původně lepivé těsto mě při zpracování na vále překvapilo. Přestalo se lepit a vypracovala jsem z něj úhlednou kouli.
Těsto jsem dala do mísy, přikryla utěrkou a nechala ho 3/4 hodiny kynout.
Mezi tím jsem se pustila do vaření náplně. Uzené maso jsem koupila již tepelně zpracované, tak nebylo třeba ho už vařit.
Cibuli jsem oloupala, nakrájela na kostičky a nechala ji zesklovatět na rozpuštěném sádle.
Na cibulku přidáme kysané zelí, případně přidáme trochu vody a dusíme asi 10 minut. Pak přidáme nastrouhanou bramboru, pořádně ji do zelí vmícháme a ještě chvíli dusíme.
Mezitím, co se dusí zelí, nakrájíme si maso na kostičky.
Do hotového zelí vmícháme na kostičky nakrájené uzené maso. Náplň musíme nechat vychladit.
Pak pomoučíme vál a vyválíme vykynuté těsto na rozměry asi 40 x 30 cm. Já jsem měla placku o něco větší.
Vyválenou placku natřeme zelnou náplní. Na okraji nejblíž k nám necháme asi 2 cm bez náplně.
Začínáme rolovat od zadní části, abychom končili částí bez náplně.
Roládu nakrájíme na kolečka asi 2 cm široká. Já jich nakrájela 15. Šneky přeneseme na plech vyložený pečícím papírem a plátky potřeme pivem. Necháme je ještě chvíli kynout na plechu.
Pečeme asi 20 minut v horkovzdušné troubě na 200 °C.
Přidejte odpověď