Šneky ze škvarkového těsta se zelnou náplní

Zelné šneky
Zelné šneky
Šneky ze škvarkového těsta

Slané pečivo, které se hodí například k pivu a nebo jen tak k zakousnutí. Stejně tak s ním určitě uctíte i návštěvu. V ledničce vydrží dlouho, tak je tam můžete chodit celý týden ujídat jako já.

Žádná dieta to tedy není, tak jsem pro lepší pocit namíchala bílou hladkou mouku s celozrnnou.

Základní suroviny na těsto:

Suroviny na těsto
  • 200 g pšeničné hladké mouky
  • 200 g pšeničné celozrnné mouky
  • 1 vejce
  • 1/2 kostky droždí
  • cca 230 ml černého piva
  • kmín
  • majoránka
  • 100 g škvarků
  • 100 g sádla
  • sůl

Suroviny na náplň:

  • 300 g kysaného zelí
  • 100 g uzeného masa
  • 30 g sádla
  • 1 cibule
  • pepř
  • 1 syrový brambor na zahuštění
Suroviny na náplň

Nejprve si nasekáme škvarky. Ty nekupuji, vyrábím si vlastní.

Nasekané škvarky

Těsto jsem dělala nejprve v robotu, pak jsem ho ještě hnětla ručně na vále.

Do mísy nasypeme obě mouky, přidáme sůl, majoránku, kmín, vajíčko, rozdrobíme droždí, přilijeme pivo a hákem v robotu prohněteme.

Suroviny na těsto

Po chvilce přidáme zbylé suroviny, tedy škvarky a sádlo. Pak je potřeba těsto hákem pořádně propracovat. Těsto se mi lepilo na okraj mísy, tak jsem občas robot vypnula a stáhla ho stěrkou do středu mísy. Hnětla jsem ho asi 12 minut. Pak jsem ho vyklopila na pomoučený vál a pokračovala ručně.

Těsto po hnětení hákem

Původně lepivé těsto mě při zpracování na vále překvapilo. Přestalo se lepit a vypracovala jsem z něj úhlednou kouli.

Vypracované těsto

Těsto jsem dala do mísy, přikryla utěrkou a nechala ho 3/4 hodiny kynout.

Mezi tím jsem se pustila do vaření náplně. Uzené maso jsem koupila již tepelně zpracované, tak nebylo třeba ho už vařit.

Cibuli jsem oloupala, nakrájela na kostičky a nechala ji zesklovatět na rozpuštěném sádle.

Zesklovatělá cibulka

Na cibulku přidáme kysané zelí, případně přidáme trochu vody a dusíme asi 10 minut. Pak přidáme nastrouhanou bramboru, pořádně ji do zelí vmícháme a ještě chvíli dusíme.

Mezitím, co se dusí zelí, nakrájíme si maso na kostičky.

Nakrájené maso

Do hotového zelí vmícháme na kostičky nakrájené uzené maso. Náplň musíme nechat vychladit.

Vykynuté těsto a hotová náplň

Pak pomoučíme vál a vyválíme vykynuté těsto na rozměry asi 40 x 30 cm. Já jsem měla placku o něco větší.

Vyválená placka

Vyválenou placku natřeme zelnou náplní. Na okraji nejblíž k nám necháme asi 2 cm bez náplně.

Placka potřená náplní

Začínáme rolovat od zadní části, abychom končili částí bez náplně.

Roláda

Roládu nakrájíme na kolečka asi 2 cm široká. Já jich nakrájela 15. Šneky přeneseme na plech vyložený pečícím papírem a plátky potřeme pivem. Necháme je ještě chvíli kynout na plechu.

Šneky před pečením

Pečeme asi 20 minut v horkovzdušné troubě na 200 °C.

Upečené šneky se zelnou náplní

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*