Nedávno jsem v obchodě narazila na čerstvého mladého italského kohouta. Nepamatuji se, že by kohouti byli běžně v obchodech k mání. Asi před rokem jsem ho sháněla a objevila jsem ho v Globuse. Byl však mražený a nevypadal tak dobře, jako tento čerstvý.

Přemýšlela jsem, jak ho připravit. Prvního kohouta jsem dělala tradičně na víně. Teď jsem se rozhodla, že použiju sous vide. Tohoto pomocníka v kuchyni jsem dostala k Vánocům a pořád zkouším nové recepty. Zatím jsem nadšená. Maso připravené touto metodou je měkoučké a šťavnaté. Sice to trvá déle, ale na druhou stranu se o maso nemusíte po celou dobu starat.
Kohouta jsem si naporcovala. Udělala jsem z něj 2 stehna a vyřízla 2 prsa.
Marinádu jsem udělala asi z 10 lžic oleje, 2 lžiček uzené papriky, 1 lžičky pomletého rozmarýnu, 1 lžičky tymiánu, 1 lžičky granulovaného česneku, trochy soli a chilli papriky.
Tuto marinádu jsem použila jak na maso, tak na americké brambory.

Odřezky jsem dala do mrazáku. Někdy z nich udělám polévku. Zbylo na nich ještě dost masa.
Namarinované porce kohouta jsem zatavila do fólie. Je zapotřebí vysát z balíčků vzduch, aby neplavaly na povrchu, ale pěkně se potopily do horké sous vide lázně. Odsávačka bývá součástí svářečky fólií.

Moje stará svářečka dělala tenké sváry, které se hodily možná tak do mrazáku, ale nikoliv na vaření. Tak se mi stalo, že po chvíli vaření svár na některých místech povolil a do balíčku s masem se mi dostala voda. Dostala jsem novou svářečku s pevnější fólií a tlustými sváry. Tak teď už je to paráda.
Připravené balíčky jsem ponořila do lázně se sous vide, na kterém jsem nastavila teplotu 65 °C a čas 5 hodin.

Zatímco se kohout vařil, pustila jsem se do přípravy přílohy a houbové omáčky.
Asi 800-1000 g brambor jsem pořádně omyla a vařila ve slupce 15 minut. Pak jsem brambory nechala vystydnout a po té je nakrájela na čtvrtky. Ty jsem potřela marinádou.

Pekla jsem je asi 20 minut na 200 °C. Je zapotřebí, aby se brambory opekly. Do předehřáté trouby jsem je dala asi 10 minut před tím, než se vypnul sous vide. Ovařené maso je třeba ještě opékat, tak aby maso i příloha byly přibližně stejně hotové.

K masu a americkým bramborům jsem ještě připravila houbovou omáčku z krémových žampiónů. Na tu potřebujete:
- 250 g krémových žampiónů
- 100 g másla
- 100 g smetany 31 – 33% tuku
- 1/2 větší cibule
- granulovaný česnek
- sůl nebo 1/2 kostky zeleninového bujónu
- bylinky (např. středomořské)
- případně hotová jíška na zahuštění omáčky

Žampióny očistíme a nakrájíme na plátky. Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno a necháme ji zesklovatět na rozpuštěném másle. Pak přidáme žampióny, sůl, případně bujón, promícháme je s cibulí a chvíli opékáme. Pánev přikryjeme poklicí, aby žampióny pustily šťávu. Když by se připékaly, podlijeme je trochou vařící vody.

Asi po 10 minutách přidáme smetanu a vaříme dalších 10 minut bez poklice. Hustotu omáčky regulujeme vařící vodou, případně hotovou jíškou.

Po 5 hodinách vyndáme kohouta ze sous vide, zbavíme ho fólie a opečeme na troše oleje.




Prso bylo tak velké, že na jednu porci stačila půlka.
Kdo nemá rád houby, může si k americkým bramborám udělat jogurtový dip. Do řeckého jogurtu jsem přidala nastrouhanou salátovou okurku, sůl, nakrájenou cibuli, česnek a citrónovou šťávu.

Masa z kohouta bylo hodně. Zbylé uvařené zatavené balíčky jsem zmrazila. Kdykoliv se dají vyndat a už jenom opéci na pánvi. Jednou z nich bude rychlý oběd.
Přidejte odpověď