
Tuto pizzu jsem si upekla v době, kdy jsem se rozhodla po nějakou dobu nejíst maso. Špenátová pizza byla výborná a je tedy důkazem, že i bez masa se dá chutně jíst.
Nejprve si opláchneme lístky špenátu, aby nám proschly.
Pak si vypracujeme těsto. Zatímco bude kynout, připravíme si ostatní suroviny na ozdobení pizzy.
Základní suroviny na těsto:
- 250 g polohrubé mouky
- 150 ml vlažné vody
- 1/2 balíčku sušeného droždí
- 3 lžíce oleje
- bylinky (tymián, drcený rozmarýn, oregano)
- sůl
- 1/2 lžičky cukru

Základní suroviny na obložení pizzy:
- 300 g špenátových listů
- 2 lžíce olivového leje
- 1 balení mozzarelly
- 50 g sýru Niva
- 1 balení sýru Hermelín
- 50 g tvrdého sýru na posypání
- 1 cibule
- 1 rajče
- 1 vejce
- 3 -4 stroužky česneku
- sůl

Mouku prosejeme, přidáme sůl, droždí, bylinky a dobře promícháme. Těsto vypracujeme buď ručně a nebo v hnětači. Já jsem zvolila hnětač. Do sypké směsi nalijeme olej, trochu vody a hněteme za postupného přilévání další vody, dokud nevypracujeme vláčné těsto, které se oddělí od stěn mísy. Každá mouka saje jinak, proto objem vody je přibližný.
Těsto zasypeme trochou mouky a necháme asi 3/4 hodiny pod utěrkou vykynout. Musí zvětšit svůj objem.

Zatímco těsto kyne, přichystáme si suroviny na náplň.
Pro zavadnutí špenátu volíme nejlépe wok pánev a nebo nějaký větší nepřilnavý hrnec. Čerstvé špenátové listy jsou objemné.
Oloupeme cibuli, nakrájíme ji na kostičky a na troše olivového oleje ji osmažíme do zlatova.

Na osmaženou cibuli nasypeme špenátové listy a necháme je zavadnout. Promícháváme je od spodu nahoru. Tak zmenší svůj objem a pizza se jimi lépe plní. Stačí tak 5 minut.

Do zavadlého špenátu můžeme vmíchat vejce, které necháme srazit. Ale umím si představit i špenát bez vejce. Dochutíme trochou soli a prolisovaným česnekem. Špenát necháme prochladnout.
Hermelín a mozzarellu nakrájíme na plátky. Tvrdý sýr nastrouháme, nivu stačí nadrobit. Rajče nakrájíme na kolečka.

Z vykynutého těsta vyválíme placku, kterou budeme plnit připravenými surovinami.


Na těsto mázneme špenát a na něj klademe nakrájené sýry a rajče. Nedáváme až do kraje, aby při pečení netekla náplň do trouby. Pizzu můžeme ještě posypat bylinkami (oregano, tymián, rozmarýn,…)
Pak zasypeme nastrouhaným tvrdým sýrem. Okraje pizzy můžeme potřít vodou.

Pečeme při teplotě 250 °C asi 10 minut.

Přidejte odpověď