
Na špízech mě baví, že se dají udělat na sto různých způsobů. Dají se použít nejrůznější druhy masa i zeleniny. Každý si tam může dát na co má chuť. Dá se udělat i jenom zeleninový špíz pro vegetariány.
V létě špízy dávám na gril, v zimě je peču v troubě.
Tentokrát jsem na špízy použila tyto suroviny:
- 300 – 400 g vepřové panenky (balení bylo po 1/2 kg, nepoužila jsem celé)
- 250 g drůbežích jater
- cibule
- kapie
- lilek
- špek z mangalice a debrecínský špek
- lilek
- 6 cherri rajčátek
- olej, sůl, chilli paprička, červená mletá paprika, česnek, tymián a rozmarýn na marinádu
Použijeme-li na špízy lilek, je třeba ho nechat vypotit. Začneme tedy lilkem. Nakrájíme ho na kolečka a posolíme. Asi po 10 -15 minutách se orosí. Tekutinu setřeme kuchyňskou papírovou utěrkou. A máme vyhráno. Lilek nebude hořký a nebude tvrdnout. Pak ho teprve můžeme marinovat.

Mezi tím, než se lilek vypotí, si připravíme marinádu. Tu si dělám vlastní z bylinek. Smíchám vše z bodu 9 a marináda je na světě.

Panenky se prodávají většinou v balení kolem 500 g. Celá se mi na špízy nevešla. Ze zbytku se dají udělat skvělé řízečky a nebo jen tak opéct s ostatními zbylými surovinami na pánvi.
Panenku je zapotřebí nejprve odblanit. Pak ji nakrájíme na malé špalíčky. Maso je křehké, nemusí se klepat. Špalíčky potřeme marinádou.

Po vypocení lilek nakrájíme a potřeme ho po obou stranách marinádou. Ostatní suroviny jsem nemarinovala.

Lilek jsem před napíchnutím na špejli ještě pokrájela na menší kusy.


Játra jsem nemarinovala ani nesolila. Prý solí tvrdnou. Já bych řekla, že tvrdnou po alkoholu, ale stejně jsem to nepokoušela.
Pak už napichujeme jednotlivé suroviny na špejli. Střídáme je, aby špíz vypadal barevně. Špek jsem dávala k masu, aby se omastilo.

Pekla jsem je asi 35 minut na 160 °C. Nejtvrdší surovina musí být měkká. V mém případě to byla panenka.

Na špízy lze dále použít směs kuřecího a nejrůznějšího vepřového masa, klobásky, měkký salám. Ze zeleniny například marinovaná cuketa. Jak už jsem řekla. Vše na co máte chuť a nebo máte doma k dispozici.
Přidejte odpověď