
Tuňáka si většinou kupuji konzervovaného. Chutná mi a jídla z něj mám už vychytaná. Před lety jsem si zakoupila chlazené tuňákové steaky na gril. Moc se mi nepovedly. Teprve později jsem zjistila, že jsem je nechala na grilu déle než bych měla. Maso bylo vysušené a tuhé. V restauraci jsem si tuňáka nikdy nedávala, tak jsem netušila, jak má chutnat. Nepřipustila jsem si, že jsem něco udělala špatně a na čerstvého tuňáka jsem zanevřela. Maso z tu-ňáka jsem si zařadila stejně jako tresku mezi suché ryby.
Nedávno jsem náhodou v televizi viděla Pohlreicha grilovat tuňáka a zjistila jsem, že chyba není v rybě, ale ve mně. Tuňák by neměl být propečený, ale uvnitř růžový. Stačí mu 2-3 minuty po každé straně. Pak bude šťavnatý.
Takže bych mu dala ještě jednu šanci? Zakoupila jsem 2 steaky něco kolem 3 cm vysoké. Marinádu dělám většinou z bylinek, které mám zrovna na zahradě k dispozici.
Marináda:
- 2 lžíce oleje
- sůl
- libeček
- větvička rozmarýnu
- pažitka
- chilli paprička

Bylinky jsem pokrájela a smíchala s olejem. Přidala sůl a namletou papričku.

Steak jsem potřela marinádou a nechala ho v lednici odležet. Je dobré ho marinovat alespoň hodinu nebo dvě. Když ho v lednici necháte přes noc, tím lépe. Z lednice ho vyndejte dříve, aby dosáhl pokojové teploty. Pak tolik na rozpálené pánvi neprská.
Tuňáka grilujeme 2-3 minuty po každé straně. Já ho tentokrát dělala na pánvi. Vlnkatá pánev má tu výhodu, že se maso nesmaží na oleji, ale na vršku vlnek, které nejsou ponořené do oleje. Maso připravované na takové pánvi vypadá jako z grilu a není nasáklé olejem.


Steaky jsem grilovala zvlášť, abych odzkoušela optimální dobu grilování. První steak jsem grilovala na rozpálené pánvi 3 minuty po jedné a 2 minuty po druhé straně. Tři minuty bylo dost. Druhý jsem grilovala 2 minuty po jedné a 2 minuty po druhé straně. A stačilo to.



Podáváme nejlépe se zeleninovým salátem. Jídlo je dietní a chutná výborně. Jako lehká večeře super!
Přidejte odpověď