Proč šunkoflekový dort? Šunkofleky peču v kulaté zapékací misce, hotové pak mají tvar jako dort. Korpus nahradím flíčky a krém uzeným masem. Vzhledem k tomu, že vajíčka neředím mlékem ani smetanou, všechny přísady se spojí a dají se krájet jako dort.
V práci nám dělají šunkofleky s tvrdou krustou nahoře. Na tom se dají vylámat zuby. Tu nejím, tak si ji u domácích šunkofleků nedělám. Místo krusty mám nahoře zapečený parmezán.
Pro zapékací mísu o průměru 220 mm spotřebuji tyto suroviny:
- 250 g fleků
- 350 – 400 g uzeného masa
- sádlo na vymazání zapékací misky
- sůl, pepř
- 7 vajec
- 60 g parmezánu
Nejprve uvaříme maso a flíčky. Flíčky vařte ve slané vodě podle návodu na pytlíku. Já jsem použila domácí. Dostávám je od mé sestry, která je má výborné. Nerozvaří se, nelepí a je jich možno použít méně než 250 g. Vaří se déle, ale nabydou více.
Misku vymažeme sádlem a nasypeme do ní polovinu flíčků, které opepříme.
Další vrstvou je uzené maso nakrájené na kostičky.
Pak zase přijdou na řadu zbylé flíčky.
Vše zaliju rozšlehanými vejci, přikryji poklicí a dám zapékat do předehřáté trouby na 180 °C na 45 minut. Tak 10 minut před dokončením sejmu poklici, posypu nahrubo nastrouhaným parmezánem a nechám ho zapéct. A máme hotovo.
Přidejte odpověď