Myslím, že většina lidí má už po švestkách a mně teprve dozrávají. Letos se vyvedly. Jsou velké a žádný červ. U nás doma tedy začínají švestkové hody. Zahájila jsem je kynutým švestkovým koláčem s makovou nádivkou a tvarohem.
Většinou dělávám švestkový koláč pouze s tvarohem. Letos jsem pod tvaroh jako bonus přidala makovou nádivku.
Nejprve jsem si udělala makovou nádivku, aby mi stačila před namazáním na těsto prochladnout.
Suroviny na nádivku:
- 150 g mletého máku
- 350 ml mléka
- 30 g rozdrcených piškotů
- 4 vrchovaté lžičky zavařeniny/cukr
- trochu skořice
- 2 lžíce rumu
Nádivku jsem vařila v hrnci s nepřilnavým povrchem.
Do hrnce dáme mák a zalijeme ho mlékem. Mléko necháme vařit, dokud se obě suroviny nepropojí. Já jsem to nechala vařit asi 1/4 hodiny. Pak přidáme marmeládu nebo cukr, rozdrcené piškoty, skořici a rum. Vše dobře promícháme. Jakmile jsou piškoty rozmočené, máme hotovo. Nádivku odstavíme z ohně a necháme prochladnout.
Zatímco nádivka chladne, pustíme se do těsta.
Suroviny na těsto:
- 500 g hladké mouky
- 1 sáček sušeného droždí
- 100 g cukru
- špetka soli
- 1 vejce + 1 vejce na potření okrajů těsta
- 250 ml mléka
- 100 g Hery
Do prosáté mouky přidáme cukr, droždí, špetku soli a vše dobře promícháme.
V mléce rozpustíme Heru a vychladíme. Těsto zaděláváme vlažným mlékem s tukem, neboť vařící by nám zničilo droždí.
Do mouky s přísadami přidáme 1 celé vejce a přiléváme postupně mléko s Herou a hněteme těsto. Já jsem použila elektrický hnětač. Když se těsto nelepí na okraje mísy a dělají se v něm bublinky, máme hotovo. Zasypeme hladkou moukou, přikryjeme utěrkou a necháme asi 3/4 hodiny až hodinu kynout.
Mezitím si připravíme tvarohovou náplň.
Suroviny na tvarohovou náplň:
- 500 g měkkého tvarohu
- 150 g cukru krupice
Suroviny smícháme a máme hotovo.
Vykynuté těsto rozprostřeme dlaněmi na plech vyložený pečícím papírem. Použila jsem plech o rozměrech 340 mm x 380 mm. Okraje koláče zvedneme, aby nám náplně nestékaly na plech a nepřipekly se. Okraje těsta potřeme rozkvedlaným vejcem. Spotřebuje se ho jenom trocha. Já si část vajíčka dávám stranou a přidám si ho třeba ke smaženým vajíčkům na snídani.
Na těsto vyklopíme makovou nádivku a rovnoměrně ji rozetřeme.
Na ni rozetřeme tvarohovou náplň. Může se stát, že se náplně trochu promíchají. Nevadí, na kráse ani chuti to koláči neubere.
Teď je čas na švestky. Vypeckujeme je a klademe na tvaroh.
Kynuté těsto je třeba ještě chvíli nechat odpočinout. Stačí tak 10 – 15 minut. Mezitím si uděláme žmolenku, která je poslední vrstvou na koláči. Sypeme ji na koláč těsně před pečením. Jinak by se nám rozmočila.
Žmolenka:
- 50 g másla/Hery
- 80 g polohrubé mouky
- 100 g cukru krupice
Máslo si nakrájíme na proužky, zasypeme moukou a cukrem a prsty ze směsi vypracujeme žmolenku.
Horkovzdušnou troubu rozpálíme na 170 °C, vložíme do ní koláč posypaný žmolenkou a pečeme 10 – 15 minut. Koláč vyběhne. Pak snížíme teplotu na 150 °C a pečeme dalších asi 30 minut.
Koláč krájíme až po vychladnutí. Náplně musí ztuhnout a teplý by se nám také mohl srazit.
Na koláč jsem na starobylém mlýnku umlel ručně mák a proto je koláč tak dobrý 🙂