Před pár lety jsem zakoupila švestku. Na zahradě mám málo místa, tak jsem zvolila sloupovitou. Nezabere moc místa a pár švestek pro chuť na ní určitě bude.
Větvičky švestky, ve snaze udržet ji štíhlou, jsem pravidelně zastřihovala. Jenže o to více se milá švestka košatila. Teď mám ze štíhlé švestky baculatou, s korunou rozrostlou hned od spodu.
Tak když už zabírá půlku zahrady, tak by mohla mít alespoň pěknou úrodu. Tu jsem ale měla paradoxně snad jenom jednou.
Na jaře vždycky hojně vykvetla a v koruně stromu to začalo žít. Včelky lačné po pylu si nabalily kartáčky tak, že jsem měla dojem, že ani nevzlétnou. Jen se podívejte na videu na jejich žluté nožičky.
Vyčetla jsem, že opadávání švestek způsobují přezimující škůdci. Zakoupila jsem pásky s dravými roztoči, upevnila je na větve stromu a světe div se, letos jsem sklidila zavařovací hrnec švestek. Synovec, kterému jsem pár pásků také darovala, byl na tom stejně. Tak snad to funguje. Roztoči žijí na stromě a když je zdravý, vydrží na něm dlouhodobě hladovět. Aktivují se, když se objeví škůdci. Tak uvidíme příští rok.
Dost švestek bylo sice červivých, ale i tak jsme něco snědli, 5 sklenic jsem zavařila, upekla koláč a poprvé zkusila dokonce povidla.
Žiju v domnění, že švestková povidla se dělají nekonečně dlouho, že se připalují, musí se pořád míchat a hrnce při jejich vaření vezmou za své. Napoprvé jsem tedy zkusila povidla jenom z 1 kg vypeckovaných švestek. Šlo to překvapivě dobře. Nic mě při jejich vaření nepřekvapilo.
- 1 kg vypeckovaných švestek
- 150 g – 200 g cukru (množství podle vyzrálosti švestek)
- 100 ml octa/ šťáva z jednoho citrónu
- zarovnaná lžička mleté skořice
- může se přidat i rum
Umyté, vypeckované švestky Krušnohorec pomlel.
Nalila jsem je do hrnce s nepřilnavým povrchem a hodinu vařila na mírném ohni bez poklice, aby se šťáva odpařila.
Poté jsem přidala cukr, skořici, ocet a za občasného míchání vařila skoro další dvě hodiny.
Rum jsem nepřidávala, ale jeden frťánek jim vůbec neuškodí. Naopak je provoní a konzervuje.
Vařící povidla lijeme do čistých sklenic až po okraj, zavíčkujeme a otočíme dnem vzhůru, aby se víčko přichytilo.
Z jednoho kg vypeckovaných švestek jsem uvařila 1,5 skleničky povidel o objemu asi 400 ml. Nenaplněnou sklenici jsem si dala do lednice k okamžité spotřebě.
Povidla se dělala velmi dobře. Skoro žádný nepořádek v kuchyni. Hrnec se myl také dobře. Nevím, jestli náročné vaření povidel je jenom mýtus a nebo se mi dělala dobře, protože jsem jich vařila málo. Co si budeme povídat, vaření jedné skleničky povidel 3 hodiny, není žádná úspora.
Na druhou stranu jsem to zkusila a jestli se dravý roztoč neodstěhuje z mé zahrady a bude napřesrok pěkná úroda, mohu ve vaření povidel pokračovat.
Přidejte odpověď