Švestkový koláč z jogurtového těsta

Švestkový koláč
Švestkový koláč

Švestky jsme očesali, většinu jsem zavařila, ale nějaké jsem si schovala na koláč a ovocné knedlíky.

Většinou dělávám ovocné koláče z kynutého těsta. Tentokrát jsem zkusila lité těsto s přídavkem jogurtu. Nedává se do něj žádný omastek, přesto je těsto vláčné a švestkový koláč z něj chutná výborně.

Švestkový koláč z jogurtového těsta

Suroviny na těsto:

  • 300 g polohrubé mouky
  • 200 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 500 g bílého jogurtu 10 % tuku
  • 3/4 prášku do pečiva
  • 2 vejce
Základní suroviny na těsto

Žmolenka:

  • 40 g másla
  • 60 g polohrubé mouky
  • 75 g krupicového cukru
  • Pekáč o rozměrech 240 mm x 310 mm, pečící papír

Nejprve oddělíme žloutky od bílků a z bílků vyšleháme tuhý sníh.

Ušlehaný sníh

Pak dáme do mísy žloutky, moučkový cukr, vanilkový cukr a jogurt a utřeme do hladka.

Do mouky zamícháme prášek do pečiva a postupně ji přisypáváme do robotu.

Utřené těsto

Do utřeného těsta opatrně zamícháme sníh.

Těsto lijeme rovnoměrně do pekáčku vyloženého pečícím papírem.

Nalité těsto do pekáčku

Na těsto klademe vypeckované švestky.

Těsto se švestkami

Rozpálíme horkovzdušnou troubu na 175 °C. Mezitím, co se trouba nahřívá, uděláme žmolenku. Smícháme cukr, mouku a máslo a mneme mezi prsty, aby se nám všechny tři suroviny propojily.

Koláč sypeme žmolenkou těsně před vkládáním do trouby, aby ji švestky nerozmočily.

Koláč posypaný žmolenkou

Koláč pečeme 45 minut na 175 °C. Zkoušíme do něj zapíchnout špejli. Když se na ni těsto nelepí, je hotov.

Upečený švestkový koláč

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*