Švestky jsme očesali, většinu jsem zavařila, ale nějaké jsem si schovala na koláč a ovocné knedlíky.
Většinou dělávám ovocné koláče z kynutého těsta. Tentokrát jsem zkusila lité těsto s přídavkem jogurtu. Nedává se do něj žádný omastek, přesto je těsto vláčné a švestkový koláč z něj chutná výborně.
Suroviny na těsto:
- 300 g polohrubé mouky
- 200 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 500 g bílého jogurtu 10 % tuku
- 3/4 prášku do pečiva
- 2 vejce
Žmolenka:
- 40 g másla
- 60 g polohrubé mouky
- 75 g krupicového cukru
- Pekáč o rozměrech 240 mm x 310 mm, pečící papír
Nejprve oddělíme žloutky od bílků a z bílků vyšleháme tuhý sníh.
Pak dáme do mísy žloutky, moučkový cukr, vanilkový cukr a jogurt a utřeme do hladka.
Do mouky zamícháme prášek do pečiva a postupně ji přisypáváme do robotu.
Do utřeného těsta opatrně zamícháme sníh.
Těsto lijeme rovnoměrně do pekáčku vyloženého pečícím papírem.
Na těsto klademe vypeckované švestky.
Rozpálíme horkovzdušnou troubu na 175 °C. Mezitím, co se trouba nahřívá, uděláme žmolenku. Smícháme cukr, mouku a máslo a mneme mezi prsty, aby se nám všechny tři suroviny propojily.
Koláč sypeme žmolenkou těsně před vkládáním do trouby, aby ji švestky nerozmočily.
Koláč pečeme 45 minut na 175 °C. Zkoušíme do něj zapíchnout špejli. Když se na ni těsto nelepí, je hotov.
Přidejte odpověď