Svíčková je u Čechů jedna z nejoblíbenějších omáček. Můžeme ji dělat klasicky z hovězího masa, někdo k ní peče dokonce sekanou, ale za mě je nejlepší z divočiny. Maso můžeme péct, ale i vařit. Někdo ji nakládá, ale i bez naložení je výborná. Při vaření této omáčky se fantazii meze nekladou.
Suroviny:
- 800 g dančí kýty
- 150 g slaniny
- 150 g mrkve
- 150 g petržele
- 100 g celeru
- 1 velká nebo 2 menší cibule
- 2 vrchovaté lžíce hladké mouky na zahuštění
- 2 lžíce octa
- smetana ke šlehání
- sůl
- 3 bobkové listy
- 6 kuliček nového koření
- 6 kuliček jalovce
- celý černý pepř
Dančí maso bylo ploché, tak jsem se rozhodla, že mu trochu pomůžu, že ho sroluji. Tím jsem si vyřešila i špikování. Kvádry špeku jsem do masa zarolovala. Je tedy zapotřebí navíc ještě potravinářský provázek.
Pak jsem se pustila do přípravy ostatních surovin. Slaninu, očištěnou kořenovou zeleninu a cibuli jsem nakrájela na kostičky.
Slaninu jsem vložila do pánve, rozpustila a osmažila na ní masovou roládu.
Opečené maso jsem vyndala a do výpeku nasypala nakrájenou zeleninu a trochu ji také opekla.
Pak jsem se rozhodovala, jestli maso péct a nebo ho uvařit v tlakovém hrnci. Pečení trvá déle a také maso ztratí více na svém objemu. Na druhou stranu pečená roláda by lépe držela pohromadě.
Riskla jsem to a vše jsem přemístila do tlakového hrnce. Suroviny jsem osolila, přidala koření, ocet a zalila vařící vodou.
V tlakovém hrnci jsem maso se zeleninou vařila asi 45 minut. Po chvilce jsem uvolnila páru z hrnce a maso vyndala. Bylo perfektně měkké a šťavnaté. K mé radosti se roláda ani při krájení nerozpadala.
Pak jsem se pustila do přípravy omáčky. Koření jsem vyndala a zeleninu rozmixovala. Omáčku jsem znovu přivedla k varu a zahustila ji hladkou moukou rozkvedlanou ve studené vodě. Nakonec jsem přidala asi polovinu kelímku smetany. Tady už záleží na každém, jak smetanovou a zároveň tučnou chce omáčku mít.
Omáčku jsem ještě chvíli vařila, aby se v ní mouka provařila. V případě potřeby ji můžeme ještě dosolit.
Před servírováním vrátíme maso do omáčky a ještě ho v ní prohřejeme.
Podáváme nejčastěji s kynutým knedlíkem.
Přidejte odpověď