Svíčková z dančí kýty

Svíčková z dančí kýty
Svíčková z dančí kyty

Svíčková je u Čechů jedna z nejoblíbenějších omáček. Můžeme ji dělat klasicky z hovězího masa, někdo k ní peče dokonce sekanou, ale za mě je nejlepší z divočiny. Maso můžeme péct, ale i vařit. Někdo ji nakládá, ale i bez naložení je výborná. Při vaření této omáčky se fantazii meze nekladou.

Suroviny:

  • 800 g dančí kýty
  • 150 g slaniny
  • 150 g mrkve
  • 150 g petržele
  • 100 g celeru
  • 1 velká nebo 2 menší cibule
  • 2 vrchovaté lžíce hladké mouky na zahuštění
  • 2 lžíce octa
  • smetana ke šlehání
  • sůl
  • 3 bobkové listy
  • 6 kuliček nového koření
  • 6 kuliček jalovce
  • celý černý pepř
Suroviny na omáčku

Dančí maso bylo ploché, tak jsem se rozhodla, že mu trochu pomůžu, že ho sroluji. Tím jsem si vyřešila i špikování. Kvádry špeku jsem do masa zarolovala. Je tedy zapotřebí navíc ještě potravinářský provázek.

Maso připravené k zarolování
Zarolované maso

Pak jsem se pustila do přípravy ostatních surovin. Slaninu, očištěnou kořenovou zeleninu a cibuli jsem nakrájela na kostičky.

Slanina
Kořenová zelenina a cibule

Slaninu jsem vložila do pánve, rozpustila a osmažila na ní masovou roládu.

Opečená slanina
Opékání rolády

Opečené maso jsem vyndala a do výpeku nasypala nakrájenou zeleninu a trochu ji také opekla.

Pak jsem se rozhodovala, jestli maso péct a nebo ho uvařit v tlakovém hrnci. Pečení trvá déle a také maso ztratí více na svém objemu. Na druhou stranu pečená roláda by lépe držela pohromadě.

Riskla jsem to a vše jsem přemístila do tlakového hrnce. Suroviny jsem osolila, přidala koření, ocet a zalila vařící vodou.

Maso připravené na vaření

V tlakovém hrnci jsem maso se zeleninou vařila asi 45 minut. Po chvilce jsem uvolnila páru z hrnce a maso vyndala. Bylo perfektně měkké a šťavnaté. K mé radosti se roláda ani při krájení nerozpadala.

Uvařené maso

Pak jsem se pustila do přípravy omáčky. Koření jsem vyndala a zeleninu rozmixovala. Omáčku jsem znovu přivedla k varu a zahustila ji hladkou moukou rozkvedlanou ve studené vodě. Nakonec jsem přidala asi polovinu kelímku smetany. Tady už záleží na každém, jak smetanovou a zároveň tučnou chce omáčku mít.

Omáčku jsem ještě chvíli vařila, aby se v ní mouka provařila. V případě potřeby ji můžeme ještě dosolit.

Před servírováním vrátíme maso do omáčky a ještě ho v ní prohřejeme.

Hotová svíčková omáčka z dančí kýty

Podáváme nejčastěji s kynutým knedlíkem.

Svíčková omáčka z dančí kýty s knedlíkem

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*