Tyto tousty jsou v naší rodině opravdu oblíbené. Obvykle je dělávám, když má přijít návštěva a nebo někdy k večeři. Příprava není složitá, zvládne je každý a výsledek překvapí. Nemusí chutnat snad jenom někomu, kdo nejí cibuli a ta se dá vynechat. Ale je to škoda. Ta mi v nich móóóc chutná.
Suroviny:
- veka
- 250 g sýra Gouda/Eidam
- 100 – 150 g šunky/šunkového salámu (podle tloušťky plátků)
- máslo
- kečup, ajvar
- cibule
- 2 vejce
- mletá paprika sladká i pálivá
Z tohoto množství jsem udělala 10 poctivých toastů. Kdybych se sýrem šetřila, udělala bych jich i 12.
Nejprve si nakrájíme veku. Krájím ji šikmo, aby tousty byly vetší a já si ušetřila práci. I ten větší stejně nikdy nesníte jenom jeden. Jsou výborné a určitě si dáte i další.
Sýr nastrouháme nahrubo a zamícháme do něj 2 syrová vejce.
Veku namažeme máslem. Máslo se v troubě rozpustí a opečená veka je potom křupavá. Na máslo dáme trochu kečupu, případně ajvaru. Na ně kolečka cibule, přiklopíme šunkou a vše přikryjeme sýrem.
Sýr posypeme mletou paprikou. Já dávám sladkou i pálivou.
Hotové tousty vkládáme asi na 15 minut do trouby vyhřáté na 160 °C. Sýr musí být rozteklý a veka křupavá.
Nejlepší jsou ještě teplé.
Přidejte odpověď