Tchýniny nemusí být jenom jazyky, ale také skvělý salátek s rajčaty. Prvně jsem ho jedla u tchýně a přiznám se, že jinde jsem se s ním již nesetkala. Myslím si, že jsem ani nikde nečetla na něj recept. Za socialismu to nebylo jako dnes. Rajčata se přes zimu neprodávala a na jaře byla první skleníková rajčata drahá. Na tento salát od tchýně jsme se vždycky na jaře těšili. Vzhledem k ceně prvních rajčat jich tam tchýně dávala poskrovnu. Vždy jsme se smáli a ptali se: „Babi, kde jsou ta rajčata?“ Postupem času rajčat v salátu přibývalo. Letos se mi urodilo hodně rajčat. Tak co s nimi? Vzpomněla jsem si na babiččin salát. Je škoda, aby tento skvělý recept zanikl. Tak se s Vámi o něj podělím. Babi by měla určitě radost, že se se svým receptem dostala na net.
Suroviny:
- 5 vajec uvařených natvrdo
- 200 g gothaje nebo jiného oblíbeného měkkého salámu
- 1 střední cibule
- sůl, pepř
- pažitka (není podmínkou)
- 400 g rajčat
- majolka
Vejce vložíme do teplé vody (dávám teplou vodu z kohoutku), uvedeme k varu a vaříme asi 9 minut. Pak je rychle zchladíme. Zchlazená oloupaná vejce nakrájíme na kostičky. Já používám kráječ na vajíčka a nakrájím je na plátky, pak vejce otočím o 45° a znovu překrojím.
Salám rovněž nakrájíme na kostičky a přidáme k vajíčkům.
Cibuli nakrájíme najemno a nasypeme do mísy. Přidáme nakrájenou pažitku, směs osolíme, opepříme a promícháme.
Rajčata také nakrájíme na kostičky a pokud možno, nedáváme tam měkkou část se semínky. Salát je pak moc řídký. Všechny suroviny opatrně promícháme.
Nakonec přidáme majolku a máme hotovo. Podáváme s bagetkou nebo chlebem.
Přidejte odpověď