Těstoviny se špenátem

Těstoviny se špenátem
Těstoviny se špenátem

Po Vánocích jsem se rozhodla pro bezmasý leden. Uplynuly skoro tři týdny a stále se mi daří se držet dál od masa. Snažím se ani si nekupovat žádné náhražky masa jako jsou třeba vegetariánské párky z tofu. Mám k tomu hned dva důvody. Jedním je, že když jsem se rozhodla, že nebudu jíst maso, tak proč vyhledávat něco, co mi ho bude připomínat nebo nahrazovat. Druhým a asi hlavním důvodem je, že se tyto párky nedají moc jíst.

Loni jsem už nějaký ten bezmasý úlet měla a vegetariánské párky si zakoupila. Byla jsem zaskočená. Vůbec mi nechutnaly a párky mi ani moc nepřipomínaly. Snad berlinki. Ty jsem si jednou také koupila a nikdy více. Ty kolem párků ani neprolétly. Připomínají je snad jen tvarem. Konečně jsem alespoň zjistila, proč v reklamě na berlinky zpívají, že nejsou párky, ale berlinki. Konzistenci měly jako nejhorší výrobní salám.

Těstoviny se špenátem jsou chutné, rychlé a na přípravu jednoduché. Ideální pro toho, kdo se nestravuje v zaměstnání a vaří si přes týden doma sám.

Základní suroviny na 4 porce:

  • 250 g těstovin
  • 500 g špenátových listů
  • olej
  • 1 cibule
  • 2 – 3 stroužky česneku
  • 1 lžíce zakysané smetany
  • 100 – 120 g tvrdého sýru
  • rajčata
  • sůl
Základní suroviny

Nejprve si propláchneme špenát a necháme ho okapat.

Těstoviny uvaříme podle návodu.

Mezitím, co se vaří těstoviny, připravíme si další suroviny. Nastrouháme sýr a omyjeme a na kostičky nakrájíme rajče. Já tentokrát zvolila rajče Monte Rosa, které jsem zbavila jadérek a použila jenom dužinu. Rajče je velké, na jednu porci stačila jeho polovina.

Oloupeme cibuli a nakrájíme ji na malé kostičky. Můžeme použít jakoukoliv. Červenou, bílou nebo žlutou.

Na rozpáleném oleji osmahneme cibulku a ke konci přidáme prolisovaný česnek.

Osmažená cibulka s česnekem

Na osmaženou cibulku přidáme okapané špenátové listy.

Špenátové listy na osmažené cibulce a česneku

Špenátové listy se mi nevešly do pánve. Naštěstí po chvilce smažení ztrácejí na objemu. Tak jsem je postupně do pánve přidávala. Do zavadlého špenátu jsem vmíchala vrchovatou lžíci zakysané smetany. Ta ho zjemní. Celý proces trval asi 10 minut.

Zavadlý špenát se zakysanou smetanou
Hotový špenát

Šťáva ze špenátu se spojí se zakysanou smetanou. Je možno ji zahustit jíškou. Já jsem zvolila dietnější verzi a nic jsem nezahušťovala. Řídkou šťávu poberou těstoviny.

Když máme vše hotovo, můžeme začít servírovat.

Na těstoviny naneseme špenát a posypeme ho strouhaným sýrem. Na sýr přijdou kostičky čerstvých rajčat a i ty ještě zasypeme trochou sýra.

Těstoviny se špenátem a rajčaty

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*