Ještě se mi nestalo, že by se mi tato bábovka nepovedla. Recept mám od maminky, jenom jsem si musela upravit váhy. Mám menší formu o průměru 210 mm a výšce 80 mm, tak ji dělám z 3/4 její dávky. Většina hospodyněk má asi formu větší, tak uvedu váhy původní.
Čokoládu tam maminka nedávala, o tu jsem ji vylepšila já. Není proto nutno ji tam dávat. Většinou se bábovka dělává s kakaovým pruhem. Dříve jsem takovou dělávala, protože moje dcera Pája měla ráda hlavně tu kakaovou část. Zkoušela jsem i celokakaovou bábovku, ale nakonec ani Páje nechutnala. Byla moc suchá. Krušnohorec kakao nemá rád, tak teď většinou dělávám s čokoládou Margot a nebo bez dalších příchutí.
Suroviny pro větší formu:
- 4 vejce
- 250 g cukru krupice/krystal
- 240 ml oleje
- 400 g polohrubé mouky
- 250 ml mléka
- 3/4 prášku do pečiva
- 90 g čokolády Margot
Nejprve vymažeme formu rozpuštěným ztuženým tukem a dáme ji do lednice, aby tuk ztuhnul. Pak nastrouháme nahrubo čokoládu Margot.
Žloutky oddělíme od bílků, přidáme k nim cukr a třeme vařečkou. Kdo má robot s nástavcem na tření, může ho použít a ušetřit si práci.
Do robotu dáme bílky a zatímco se dělá tuhý sníh, do těsta za stálého tření přidáváme olej, pak mouku s promíchaným práškem do pečiva a mléko.
Pak přidáme nastrouhanou čokoládu a sníh. Ten je zapotřebí opatrně zapracovat do těsta, aby nepadnul.
Pak těsto přelijeme do bábovkové formy a vložíme do předem předehřáté trouby na 165 °C a pečeme 15 minut. Pak teplotu snížíme na 150 °C a pečeme dalších 40 – 45 minut. Takhle to peču já při menší dávce. U větší formy se bude bábovka péct déle. Před koncem pečení zkuste do bábovky píchnout špejlí. Těsto se na ni nesmí lepit.
Přidejte odpověď