Třená bábovka s čokoládou Margot

Třená bábovka
Třená bábovka
Bábovka s čokoládou Margot

Ještě se mi nestalo, že by se mi tato bábovka nepovedla. Recept mám od maminky, jenom jsem si musela upravit váhy. Mám menší formu o průměru 210 mm a výšce 80 mm, tak ji dělám z 3/4 její dávky. Většina hospodyněk má asi formu větší, tak uvedu váhy původní.

Čokoládu tam maminka nedávala, o tu jsem ji vylepšila já. Není proto nutno ji tam dávat. Většinou se bábovka dělává s kakaovým pruhem. Dříve jsem takovou dělávala, protože moje dcera Pája měla ráda hlavně tu kakaovou část. Zkoušela jsem i celokakaovou bábovku, ale nakonec ani Páje nechutnala. Byla moc suchá. Krušnohorec kakao nemá rád, tak teď většinou dělávám s čokoládou Margot a nebo bez dalších příchutí.

Suroviny pro větší formu:

  • 4 vejce
  • 250 g cukru krupice/krystal
  • 240 ml oleje
  • 400 g polohrubé mouky
  • 250 ml mléka
  • 3/4 prášku do pečiva
  • 90 g čokolády Margot

Nejprve vymažeme formu rozpuštěným ztuženým tukem a dáme ji do lednice, aby tuk ztuhnul. Pak nastrouháme nahrubo čokoládu Margot.

Nastrouhaná čokoláda Margot

Žloutky oddělíme od bílků, přidáme k nim cukr a třeme vařečkou. Kdo má robot s nástavcem na tření, může ho použít a ušetřit si práci.

Utřené žloutky s cukrem

Do robotu dáme bílky a zatímco se dělá tuhý sníh, do těsta za stálého tření přidáváme olej, pak mouku s promíchaným práškem do pečiva a mléko.

Utřené žloutky, olej, mléko a mouka s práškem do pečiva

Pak přidáme nastrouhanou čokoládu a sníh. Ten je zapotřebí opatrně zapracovat do těsta, aby nepadnul.

Těsto s čokoládou Margot a sněhem

Pak těsto přelijeme do bábovkové formy a vložíme do předem předehřáté trouby na 165 °C a pečeme 15 minut. Pak teplotu snížíme na 150 °C a pečeme dalších 40 – 45 minut. Takhle to peču já při menší dávce. U větší formy se bude bábovka péct déle. Před koncem pečení zkuste do bábovky píchnout špejlí. Těsto se na ni nesmí lepit.

Těsto připravené k pečení
Bábovka v řezu

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*