Tento koláč je velmi jednoduchý a moc dobrý. Chce to ale mít na tření cukru a vajec elektrický šlehač. Jinak na tom necháte ruce. I Když moje mamka, které se nikdy nechtěl skládat robot, vše míchala v ruce. Od knedlíků až po třené těsto. A vše měla výborné a nadýchané. Asi měla větší sílu než já.
Základní suroviny pro pekáček 240 x 300 mm:
- 1 broskvový kompot
- 5 vajec
- 150 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr (není nutné)
- 150 g Hery
- šťáva z 1/2 citronu
- špetka soli
- 2 lžičky prášku do pečiva
Drobenka:
- 100 g polohrubé mouky
- 100 g krupicového cukru
- 100 g másla/Hery
Citrón jsem zapomněla nafotit, ale přidala jsem ho.
Nejprve si navážíme všechny suroviny. Pak si dáme rozpustit Heru. Já ji rozpouštím v hrnečku v mikrovlnce, ale je potřeba ji přikrýt. Když se přehřeje, tak má tendenci vybouchnout. Do těsta se musí přidat vlažná, horká by srazila vejce.
Než začneme šlehat vejce, uděláme si z mouky, cukru a Hery drobenku. Suroviny žmouláme mezi prsty, dokud Hera nepovolí a suroviny se nepropojí.
Připravíme si i broskve. Necháme je na cedníku okapat. Kdo má celé půlky, nakrájí je na měsíčky. Já už je měla nakrájené.
Celá vejce vyklopíme do elektrického šlehače, přidáme moučkový cukr a šleháme, dokud z obou ingrediencí nevyšleháme hustou pěnu. Cukr použijte opravdu moučkový. Zkoušela jsem to i z pískového, ale takové pěny jako z moučkového jsem nedosáhla. Vzhledem k tomu, že do těsta nepřidáváme sníh, tak je třeba celá vejce důkladně vyšlehat.
Já jsem zastáncem sněhu. Myslím si, že koláče bývají nadýchanější a těsta je více. Na druhou stranu, zjednodušit si práci a zašpinit o něco méně nádobí, není také špatné.
Pak za stálého míchání přidáme po lžících rozehřátou Heru a citronovou šťávu.
Odváženou mouku smícháme s kypřícím práškem do pečiva, špetkou soli a pomalu, tentokrát už ručně, vmícháme sypkou část do těsta.
Hotové těsto vylijeme na plech vyložený pečícím papírem, poklademe broskvemi, posypeme žmolenkou a můžeme vložit do trouby, kterou jsme si předehřáli na 175 °C.
Pečeme 40 – 45 minut.
Žmolenka pečením zezlátne, je křupavá a koláč s ní chutná výborně.
Přidejte odpověď