Třený koláč s broskvemi

Třený koláč s broskvemi
Třený koláč s broskvemi

Tento koláč je velmi jednoduchý a moc dobrý. Chce to ale mít na tření cukru a vajec elektrický šlehač. Jinak na tom necháte ruce. I Když moje mamka, které se nikdy nechtěl skládat robot, vše míchala v ruce. Od knedlíků až po třené těsto. A vše měla výborné a nadýchané. Asi měla větší sílu než já.

Základní suroviny pro pekáček 240 x 300 mm:

  • 1 broskvový kompot
  • 5 vajec
  • 150 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr (není nutné)
  • 150 g Hery
  • šťáva z 1/2 citronu
  • špetka soli
  • 2 lžičky prášku do pečiva

Drobenka:

  • 100 g polohrubé mouky
  • 100 g krupicového cukru
  • 100 g másla/Hery
Základní suroviny

Citrón jsem zapomněla nafotit, ale přidala jsem ho.

Nejprve si navážíme všechny suroviny. Pak si dáme rozpustit Heru. Já ji rozpouštím v hrnečku v mikrovlnce, ale je potřeba ji přikrýt. Když se přehřeje, tak má tendenci vybouchnout. Do těsta se musí přidat vlažná, horká by srazila vejce.

Než začneme šlehat vejce, uděláme si z mouky, cukru a Hery drobenku. Suroviny žmouláme mezi prsty, dokud Hera nepovolí a suroviny se nepropojí.

Žmolenka

Připravíme si i broskve. Necháme je na cedníku okapat. Kdo má celé půlky, nakrájí je na měsíčky. Já už je měla nakrájené.

Nakrájené broskve

Celá vejce vyklopíme do elektrického šlehače, přidáme moučkový cukr a šleháme, dokud z obou ingrediencí nevyšleháme hustou pěnu. Cukr použijte opravdu moučkový. Zkoušela jsem to i z pískového, ale takové pěny jako z moučkového jsem nedosáhla. Vzhledem k tomu, že do těsta nepřidáváme sníh, tak je třeba celá vejce důkladně vyšlehat.

Já jsem zastáncem sněhu. Myslím si, že koláče bývají nadýchanější a těsta je více. Na druhou stranu, zjednodušit si práci a zašpinit o něco méně nádobí, není také špatné.

Ušlehaná vejce s cukrem

Pak za stálého míchání přidáme po lžících rozehřátou Heru a citronovou šťávu.

Odváženou mouku smícháme s kypřícím práškem do pečiva, špetkou soli a pomalu, tentokrát už ručně, vmícháme sypkou část do těsta.

Hotové těsto vylijeme na plech vyložený pečícím papírem, poklademe broskvemi, posypeme žmolenkou a můžeme vložit do trouby, kterou jsme si předehřáli na 175 °C.

Koláč pokladený plátky broskví
Koláč posypaný žmolenkou

Pečeme 40 – 45 minut.

Žmolenka pečením zezlátne, je křupavá a koláč s ní chutná výborně.

Hotový koláč
Řezy ze třeného koláče s broskvemi

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*