
Výhradním výrobcem vaječné tlačenky je u nás v rodině moje sestra. Vozí ji na rodinná setkání. Dlouho jsme se neviděli, takže tlačenka dlouho nebyla a v dohledné době ani nebude. Máme pořád plno práce a na zábavu nezbývá moc času.
Rozhodla jsem se tedy fušovat sestře do řemesla a tlačenku si udělat sama. Není to úplně moje premiéra, kdysi jsem ji už několikrát dělala, ale je to opravdu dávno. Takže taková skoro premiéra.
Kromě šunkového salámu jsem měla vše doma. Říkala jsem si, že ho koupím v celku a do tlačenky ho nahrubo nastrouhám, aby se pak lépe krájela. To jsem netušila, že šunkový salám mají v akci a že tedy žádný celek nebude. Prodavačka mi sdělila, že poslední šunkový salám je ten nakrájený ve vitríně. Prodávají ještě malé šišky v oddělení s chlazenými uzeninami. Odebrala jsem se tedy tam, ale ani tam jsem nepořídila. Ráda jsem se vrátila k pultu s uzeninami pro krájený salám. Bylo štěstí, že tam nikdo nebyl. Frontu bych toho dne určitě nestála a tlačenka by se nejspíš nekonala.
Suroviny:
- 6 vajec
- 1-2 cibule
- 200 g šunkového salámu
- 1 balíček želatiny na vaječnou tlačenku
- 1 kostka hovězího bujónu
- 250 g majolky
- sterilovaná zelenina Moravanka
- 100 g sýru Eidam
- 1 okurka + lák z okurek
- alobal, forma o velikosti 300 x 110 x 80 mm

Nejprve si uvaříme natvrdo vajíčka a vychladíme. Pak je nakrájíme na malé kostičky. Použila jsem kráječ na vajíčka. Překrojila jsem vajíčko na plátky, pak jsem ho otočila o 90° a znovu překrojila. Trochu jsem si ještě pomohla nožem, aby kousky byly malé.

Slijeme nálev z Moravanky a cibulky a okurky pokrájíme nadrobno. Nálev zanecháme. Zeleniny se mi zdálo málo, přidala jsem ještě jednu sladkokyselou okurku.
Plátky salámu jsem nechala na sobě, nakrájela na tenké nudličky a ty ještě rozkrájela. Nakonec měl salám možná lepší strukturu než nastrouhaný.
Cibuli jsem nakrájela nadrobno a sýr jsem naopak nastrouhala nahrubo.
Všechny suroviny nasypeme do mísy, přidáme majolku a dobře promícháme.

Teď je čas na připravení formy. Vyložila jsem si ji alobalem, a to dvěma pruhy, abych alobal v rozích neměla zmačkaný. Jeden pruh jsem dala po délce formy a druhý po šířce. Na stranách jsem nechala přesahy. Pomohla jsem si jimi při vyndávání tlačenky z formy. Alobal musí být ovšem pevný.

Vyklopila jsem směs do formy a dala se do přípravy želatiny.
Želatinu vysypeme do kastrůlku a zalijeme ji 150 ml vody uvařené ve varné konvici. Rozdrobíme do ní kostku hovězího bujónu a mícháme, dokud se bujón nerozpustí. Pak přidáme 150 ml nálevu z Moravanky. Nálevu jsem měla málo, přidala jsem lák z okurek.
Želatinu nalejeme do formy se směsí a dobře promícháme. Pak dáme tlačenku nejméně na 2 hodiny do ledničky odležet.


Tlačenku podáváme například s rohlíkem nebo bagetkou.

Přidejte odpověď