Z Prahy jsme jeli napakovaní jako z vesnice. Vezli jsme si 80 kusů domácích vajec, 5 kg cibule, česnek, domácí nudle, zavařeniny pro syna,… Zkrátka sestra, která tráví většinu léta na chalupě na vesnici, nás pěkně zazásobila. Když jsem se zmínila, že jsem koupila hrozné brambory, litovala, že nevzala i ty.
Vajíčka, to je taková zvláštní komodita. Jednou jsou nezdravá, plná cholesterolu, jindy zdravá, plná bílkovin. Myslím, že v této době mají vajíčka zelenou, tak se můžeme pustit do konzumace vajec. I když 80 kousků nebude legrace ani pro milovníka vajec, Krušnohorce. Ten je může na všechny způsoby.
Sestra teď přišla s novinkou. U nich na vesnici prodávají vajíčka, která zvyšují hladinu hodného cholesterolu (HDL) v těle. Nikdy před tím jsem o tom neslyšela. Tak buď někdo vyšlechtil nový druh slepic a nebo jenom chtějí za stejná vejce více peněz. Druhé variantě věřím tedy více. Takových novinek by byl jistě plný internet.
Konzumaci vajec jsme zahájili vajíčkovým salátem s domácí majonézou. A hned je deset vajec spotřebovaných. Osm vajec jsem uvařila natvrdo a ze dvou žloutků jsem ušlehala majonézu.
Základní suroviny:
- 8 vajec uvařených natvrdo
- 1 cibule
- 5 sterilovaných okurek
- sůl
- pepř
- 5 lžic majonézy
Suroviny na vylepšení salátu:
- ředkvičky
- nať jarní cibulky
Nejprve uvaříme vejce natvrdo. Já je dávám do teplé vody z kohoutku, přivedu k varu a vařím asi 9 minut. Pak vodu vyliju a chladím je nejprve pod tekoucí studenou vodou a pak, když už se voda od nich neohřívá, nechám je v této vodě do úplného vychladnutí.
Vychlazená vejce oloupeme a nakrájíme na kostičky. Já je krájím pomocí kráječe na vajíčka. Nejprve jím nakrájím vajíčko na kolečka, pak vajíčko otočím o 90 °C a znovu ukrojím.
Pak nakrájíme na kostičky i okurky a cibuli. Cibule jsem použila jenom půlku, protože jsem ještě přidala nať jarní cibulky. Když bych nepoužila zelenou nať, žluté cibule bych asi dala více.
Všechny nakrájené suroviny smícháme, osolíme, opepříme a znovu promícháme. Nakonec vmícháme majonézu a máme hotovo.
Na zahradě jsem letos vypěstovala hodně ředkviček, tak jsem je přidala na ozdobu. Kombinace ředkviček a vajíčkového salátu mě mile překvapila. Vůbec to není špatné. No, zkuste sami.
Nakonec jsem ještě salát zasypala natí jarní cibulky. I ta salát vylepšila.
Přidejte odpověď