Letos jsem si řekla, že si Vánoce užiju. Předvánoční shon jsem si zakázala. Žádný velký úklid, žádné pečení cukroví, snad jen malou výzdobu. Vyrobila jsem si adventní věnec, na kterém jsem dnes zapálila poslední svíčku.
Namísto vánočního stromečku jsem si ozdobila ve váze pár smrkových větví, dala do okna svícen, Krušnohorec zakoupil jmelí a i vánoční kaktusy, které mi zbyly po Páje, začínají kvést.
Když děti odrostly, tak jsem si každý rok říkala, že se před Vánoci nebudu honit. Opak byl však pravdou. Nakonec jsem zpanikařila a pustila se jako každý rok do přípravy Vánoc.
Letos hrdě odolávám. Umyla jsem jenom jedno okno, které to už opravdu potřebovalo a neupekla ani jeden kousek cukroví.
I když přece jenom jsem něco vánočního upekla. Prvně jsem se pustila do štoly. Je to asi spíš německá, něž česká tradice. U nás máme vánočku. Ta přijde na řadu těsně před Vánoci.
Péct vánoční štolu by mě asi samotnou nenapadlo. Byla jsem však na prohlídce zámku Seeberg a tam se mi dostala do ruky brožurka Chuť a vůně Vánoc – recepty Seeberského adventu. Kromě vánoční štoly mě tam nic jiného nezaujalo. Štolu jsem si trochu upravila podle sebe a je výborná.
Kromě štoly z kynutého těsta se dělají i štoly s práškem do pečiva. Nechávají je pak v alobalu asi týden odležet. Tato štola je po vychladnutí vhodná k okamžité spotřebě.
Suroviny:
- 400 g polohrubé mouky
- 100 g hladké mouky
- 1/2 kostky droždí
- 100 g krupicového cukru
- 1 vejce
- špetka soli
- 80 g rozinek
- 80 g kandovaného ovoce
- 100 g másla + máslo na pomazání štoly
- 1 lžíce sádla
- 250 ml vlažného mléka
- rum na namočení rozinek
- moučkový cukr na obalení štoly/150 g marcipánu
Nejprve si namočíme rozinky do vařící vody, do které přilijeme trochu rumu na navonění. Klidně je v nálevu můžeme nechat i přes noc. Rozinky musí nabobtnat.
Začneme přípravou kvásku. Do hrníčku rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru, trochu vlažného mléka a vše promícháme. Hrneček zakryjeme potravinářskou fólií a dáme na teplé místo vzejít.
Mouky prosejeme do mísy, přidáme cukr, špetku soli a vše promícháme. Pak přidáme kandované ovoce a rozinky a opět promícháme.
Máslo rozpustíme v troše mléka. Pak přilijeme zbylé mléko a upravíme teplotu. Směs másla a mléka musí být vlažná. Vařící by spařila kvasnice a těsto by nevykynulo. Studená směs by rovněž zarazila kynutí.
Těsto jsem zpracovávala nejprve v robotu hákem.
Do promíchané sypké směsi přidáme vejce, kvásek a za stálého míchání přiléváme mléko s máslem. V robotu jsem všechny suroviny spojila a pak ještě propracovávala v ruce. Utvořila jsem z něj bochánek, který jsem dala na teplé místo pod utěrku vykynout.
Těsto kynulo asi hodinu.
Štoly se dělají různé. Buď se udělají tři válečky a na dva vedle sebe se doprostřed posadí třetí. Štola pak vypadá trochu jako vánočka.
Někdo z těsta vypracovává jeden velký válec.
Já jsem štolu udělala podle starého receptu. Vykynuté těsto jsem rozválela na obdélník. Ten můj měl rozměry 360 mm x 250 mm.
Těsto by mělo být na jedné straně tenčí. Nejprve přeložíme tlustší stranu a přes ni tenčí.
Štolu jsem dala do trouby vyhřáté na 30 °C na 15 minut, aby ještě vykynula.
Pak jsem zvýšila teplotu na 160 °C a pekla ji asi 15 minut. Zdálo se mi, že se peče zbytečně rychle, tak jsem snížila teplotu na 140 °C a pekla ji dalších 20 minut.
Troubu je zapotřebí ohlídat. Každá peče trochu jinak. Propečenost štoly testujeme špejlí. Když ji zapíchneme do štoly, tak se těsto na ni nesmí lepit.
Štola se musí nechat vychladnout. Pak ji potíráme rozpuštěným máslem o obalujeme v moučkovém cukru. Štola vypadá jako zasněžená.
Krušnohorcovi vadí moučkový cukr. Tak jsem přemýšlela, co s tím. Nakonec jsem sněhovou peřinku udělala z marcipánu. Vyválela jsem ho a přehodila přes štolu. Myslím, že to dokonce štolu vylepšilo. Samozřejmě také prodražilo.
Přidejte odpověď