Nedávno mě u pultového prodeje masa zaujalo pěkné plecko. Byly ho ovšem asi tak 3 kilogramy. Požádala jsem prodavačku, jestli by mi z něj neukrojila půlku. Ochotně odběhla ke špalku a když začala krájet, už jsem viděla, že je zle. Myslela jsem si, že ho překrojí v nejtenčím místě na dva kusy. Ona ho překrojila podélně a udělala z něj dvě nudle. Na můj dotaz, proč ho neukrojila tak, jak jsem si myslela, odpověděla, že to tak mají nařízené krájet.
Nařízení je nařízení. S tím nic neudělám. Takže jsem si nejprve myslela, že ho budu muset nakrájet na kostky a udělat z něj omáčku. Nakonec jsem ho svázala potravinářským provázkem a podle plánu upekla.
Suroviny:
- vepřové plecko (moje vážilo 1,3 kg)
- 200 – 250 g kořenové zeleniny
- 1 větší cibule
- 3 bobkové listy
- sůl
- 6 kuliček nového koření
- 6 kuliček jalovce
- 1 lžička kuliček pepře
- kmín
- koření na pečení (grilování) masa
- česnek
- 2 hrsti sušených hub
- 3 lžíce hladké mouky na zahuštění omáčky
- sójová omáčka na dochucení
Sušené houby zalijeme vařící vodou, přikryjeme pokličkou a necháme alespoň půl hodiny namáčet. Klidně i déle. Pak je ještě vaříme asi čtvrt hodiny ve stejné vodě.
Do pekáčku vložíme nakrájenou kořenovou zeleninu, cibuli překrojenou na čtvrtky, bobkové listy, kuličky nového koření, pepře, jalovce a trochu osolíme. Zeleninu jsem použila mraženou.
Zeleninu zalijeme asi 100 ml vody.
Maso prošpikujeme celými oloupanými stroužky česneku, posypeme grilovacím kořením, kmínem, případně trochu osolíme a položíme na zeleninu. Já jsem použila místo grilovacího koření řecké koření s pískavicí, které na maso k pečení ráda používám.
Pekáček přikryjeme víkem a pečeme nejprve půl hodiny na 180 °C, aby se maso prohřálo. Pak jsem teplotu stáhla na 150 °C a maso pekla další 2 hodiny. Nakonec jsem sundala víko a opékala ho na 200 °C půl hodiny, aby se udělala kůrka. Poslední půlhodinu jsem maso přelévala výpekem a asi dvakrát obrátila.
Maso vyndáme z pekáčku, odstraníme všechny bobkové listy, pár kuliček nového koření a jalovce a vše rozmixujeme. Pár kuliček nového koření a jalovce jsem v pekáčku nechala, černý pepř všechen. Rozmixované koření dobře omáčku ochutí.
Do rozmixované směsi přidáme houby i s vodou, ve které se vařily. Přidala jsem ještě asi 150 ml vody, přivedla k varu a zahustila třemi vrchovatými lžícemi hladké mouky rozkvedlané ve studené vodě. Mouku v omáčce ještě chvíli za stálého míchání povaříme. Nakonec ještě můžeme dochutit solí nebo trochou sójové omáčky.
Podáváme s rýží nebo s bramborem. K této omáčce se hodí i knedlíky.
Přidejte odpověď