Vepřové plecko po myslivecku

Vepřová plecko po myslivecku
Vepřové plecko po myslivecku

Nedávno mě u pultového prodeje masa zaujalo pěkné plecko. Byly ho ovšem asi tak 3 kilogramy. Požádala jsem prodavačku, jestli by mi z něj neukrojila půlku. Ochotně odběhla ke špalku a když začala krájet, už jsem viděla, že je zle. Myslela jsem si, že ho překrojí v nejtenčím místě na dva kusy. Ona ho překrojila podélně a udělala z něj dvě nudle. Na můj dotaz, proč ho neukrojila tak, jak jsem si myslela, odpověděla, že to tak mají nařízené krájet.

Vepřová nudle

Nařízení je nařízení. S tím nic neudělám. Takže jsem si nejprve myslela, že ho budu muset nakrájet na kostky a udělat z něj omáčku. Nakonec jsem ho svázala potravinářským provázkem a podle plánu upekla.

Suroviny:

  • vepřové plecko (moje vážilo 1,3 kg)
  • 200 – 250 g kořenové zeleniny
  • 1 větší cibule
  • 3 bobkové listy
  • sůl
  • 6 kuliček nového koření
  • 6 kuliček jalovce
  • 1 lžička kuliček pepře
  • kmín
  • koření na pečení (grilování) masa
  • česnek
  • 2 hrsti sušených hub
  • 3 lžíce hladké mouky na zahuštění omáčky
  • sójová omáčka na dochucení
Sušené houby

Sušené houby zalijeme vařící vodou, přikryjeme pokličkou a necháme alespoň půl hodiny namáčet. Klidně i déle. Pak je ještě vaříme asi čtvrt hodiny ve stejné vodě.

Vaření namočených hub

Do pekáčku vložíme nakrájenou kořenovou zeleninu, cibuli překrojenou na čtvrtky, bobkové listy, kuličky nového koření, pepře, jalovce a trochu osolíme. Zeleninu jsem použila mraženou.

Zeleninové lůžko na pečení masa

Zeleninu zalijeme asi 100 ml vody.

Maso na zeleninovém lůžku

Maso prošpikujeme celými oloupanými stroužky česneku, posypeme grilovacím kořením, kmínem, případně trochu osolíme a položíme na zeleninu. Já jsem použila místo grilovacího koření řecké koření s pískavicí, které na maso k pečení ráda používám.

Pekáček přikryjeme víkem a pečeme nejprve půl hodiny na 180 °C, aby se maso prohřálo. Pak jsem teplotu stáhla na 150 °C a maso pekla další 2 hodiny. Nakonec jsem sundala víko a opékala ho na 200 °C půl hodiny, aby se udělala kůrka. Poslední půlhodinu jsem maso přelévala výpekem a asi dvakrát obrátila.

Upečené maso

Maso vyndáme z pekáčku, odstraníme všechny bobkové listy, pár kuliček nového koření a jalovce a vše rozmixujeme. Pár kuliček nového koření a jalovce jsem v pekáčku nechala, černý pepř všechen. Rozmixované koření dobře omáčku ochutí.

Do rozmixované směsi přidáme houby i s vodou, ve které se vařily. Přidala jsem ještě asi 150 ml vody, přivedla k varu a zahustila třemi vrchovatými lžícemi hladké mouky rozkvedlané ve studené vodě. Mouku v omáčce ještě chvíli za stálého míchání povaříme. Nakonec ještě můžeme dochutit solí nebo trochou sójové omáčky.

Hotová omáčka

Podáváme s rýží nebo s bramborem. K této omáčce se hodí i knedlíky.

Vepřové plecko po myslivecku s rýží

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*