Veselé chleby. Toto je jedna z nejoblíbenějších snídaní v naší rodině. Běžně se jim říká „chleby obalované ve vajíčku“. Když byly děti malé, začala jsem jim pro jejich pestrou oblohu říkat „veselé chleby“ a nějak se to ujalo a od té doby jsme jim jinak neřekli.
Tuto snídani dělávám o víkendu. Přes všední den na ni není čas. Vzpomínám si, že když jsem chleby začala smažit, provoněly celý byt a tahaly jednotlivé členy rodiny z postele. Je to dobře. Asi to tak má být, protože nejlepší jsou ještě teplé.
Tato snídaně je jednoduchá, zvládne ji každý. A stojí za to. Pochutná si každý. Navíc se využije starší chleba, který už byste jinak ke snídani nepoužili.
Suroviny:
- 3 plátky staršího chleba
- 2 vejce
- Olej na smažení
- 3 plátky kyselé okurky
- 3 plátky sýru s plísní (Camembert)
- Šalotka
- Hořčice
- Rajče
- 1/4 červené papriky
Ze dvou vajec uděláme tak 3 chleby. Je-li strávníků více, přidejte adekvátní množství surovin.
Nejdříve si připravíme suroviny na ozdobu. Na plátky nakrájíme sýr, okurku, rajče, šalotku a červenou papriku.
V hlubokém talíři rozšleháme vejce a ponoříme do něj plátek chleba, pak ho otočíme, aby bylo vajíčko nabalené na chlebu z obou stran.
Chleba s vajíčkem smažíme na rozpáleném oleji po jedné a pak druhé straně. Když chleba otočíme, vkládáme na něj sýr, aby teplem povolil.
Chleby po opečení i z druhé strany přemístíme na talíř a ozdobíme připravenými surovinami. Pod šalotku máznu vždy trochu hořčice.
Surovinám na ozdobu se meze nekladou. Můžou se tam přidat i ředkvičky, salátová okurka,…. chleba by však měl být vždy barevný. Vždyť dobré jídlo nedělá jenom chuť. Mělo by lahodit i oku.
Říká se, že snídaně dělá den, tak ať stojí za to.
Přidejte odpověď