Žampiónová polévka

Žampiónová polévka
Žampiónová polévka

Dokud jsem neochutnala hnědé žampióny, byla jsem spokojená s bílými. Jednou jsem zakoupila hnědé a byla jsem překvapená. Chutnaly mnohem lépe, a to jak grilované, tak v polévkách i omáčkách. Pokud mám na výběr a nepotřebuji vyloženě zachovat bílou barvu jídla, volím hnědé.

Dříve jsem dělala žampiónovou polévku světlou, z bílých žampiónů, teď jsem zkusila hnědé a opět nezklamaly.

Základní suroviny:

Základní suroviny
  • 200 g hnědých žampiónů
  • 3 větší brambory (asi 300 g)
  • 80 g másla
  • 2-3 polévkové lžíce hladké mouky
  • 2 kostky houbového bujónu
  • 100 g smetany (1/2 kelímku)
  • 1 vejce
  • sůl, pepř na dochucení
  • 2 bobkové listy
  • 6 kuliček nového koření
  • 1,2 l vařící vody
  • případně petrželová nať na ozdobu

Nejprve si nakrájíme žampióny a oloupané brambory na kostičky.

Pak se můžeme pustit do díla. V hrnci, nejlépe s nepřilnavým povrchem, rozehřejeme máslo, přidáme mouku a usmažíme světlou jíšku.

Světlá jíška

Na ní přidáme nakrájené houby, brambory a za stálého míchání chvíli smažíme.

Žampióny a brambory na jíšce

Pak suroviny zalijeme vařící vodou, přihodíme 2 kostky bujónu, nové koření, bobkové listy a vaříme do změknutí obou surovin. Trvá to asi 15 – 20 minut.

Vaření polévky

Poté přilijeme smetanu a chvíli povaříme. Nakonec přidáme rozkvedlané vajíčko a ještě chvíli za stálého míchání vaříme.

Hotová polévka

Hotovou polévku můžeme dochutit solí, případně pepřem.

Žampiónová polévka

Můžeme zdobit petrželovou natí. Lepší je čerstvá, já jsem bohužel zrovna měla jenom sušenou.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*