
Dokud jsem neochutnala hnědé žampióny, byla jsem spokojená s bílými. Jednou jsem zakoupila hnědé a byla jsem překvapená. Chutnaly mnohem lépe, a to jak grilované, tak v polévkách i omáčkách. Pokud mám na výběr a nepotřebuji vyloženě zachovat bílou barvu jídla, volím hnědé.
Dříve jsem dělala žampiónovou polévku světlou, z bílých žampiónů, teď jsem zkusila hnědé a opět nezklamaly.
Základní suroviny:

- 200 g hnědých žampiónů
- 3 větší brambory (asi 300 g)
- 80 g másla
- 2-3 polévkové lžíce hladké mouky
- 2 kostky houbového bujónu
- 100 g smetany (1/2 kelímku)
- 1 vejce
- sůl, pepř na dochucení
- 2 bobkové listy
- 6 kuliček nového koření
- 1,2 l vařící vody
- případně petrželová nať na ozdobu
Nejprve si nakrájíme žampióny a oloupané brambory na kostičky.
Pak se můžeme pustit do díla. V hrnci, nejlépe s nepřilnavým povrchem, rozehřejeme máslo, přidáme mouku a usmažíme světlou jíšku.

Na ní přidáme nakrájené houby, brambory a za stálého míchání chvíli smažíme.

Pak suroviny zalijeme vařící vodou, přihodíme 2 kostky bujónu, nové koření, bobkové listy a vaříme do změknutí obou surovin. Trvá to asi 15 – 20 minut.

Poté přilijeme smetanu a chvíli povaříme. Nakonec přidáme rozkvedlané vajíčko a ještě chvíli za stálého míchání vaříme.

Hotovou polévku můžeme dochutit solí, případně pepřem.

Můžeme zdobit petrželovou natí. Lepší je čerstvá, já jsem bohužel zrovna měla jenom sušenou.
Přidejte odpověď