To jsem ani netušila, jak dlouho vydrží cuketa v lednici. Měla jsem ji tam snad přes měsíc. Šla jsem, že ji vyhodím, ale když jsem viděla, v jaké je dobré kondici, tak jsem si řekla, že si zaslouží zpracovat.
Rozhodla jsem se ji zapéct s lesními houbami. Ty sice v této době nerostou, ale mám je v mrazáku.
Suroviny:
- 700 g cukety
- 100 g slaniny
- 250 g uzeniny (šunkový salám, Gothaj,…)
- 250 g dušených hub
- 125 g sýra
- 3 plátky toustového chleba
- cibule
- česnek
- grilovací koření
- sůl, pepř
- drcený kmín
- 6 vajec
- trocha oleje
Připravte si vyšší pánev s nepřilnavým povrchem. Jednotlivé suroviny budeme zpracovávat nejdříve na pánvi.
Toustový chléb nakrájíme na kostky a vložíme ho do větší misky. K němu pak budeme přidávat jednotlivé suroviny.
Slaninu nakrájíme na kostky a necháme ji vyškvařit.
Vyškvařenou slaninu přendáme do misky k toustovému chlebu. Na omastku opečeme na kostky nakrájenou cibuli a rovněž ji přidáme k chlebu. Vše promícháme, aby se slanina vsákla do chleba.
Houby osolíme a podusíme. Nakonec do nich přidáme mletý kmín a prolisovaný česnek. Přidáme je k toustovému chlebu.
Uzeninu nakrájíme na kostičky a opečeme. Já jsem měla šunkový salám, musela jsem přidat trochu oleje. Myslím, že třeba z Gothaje se tuk vypeče a oleje nebude třeba.
Salám rovněž přidáme k chlebu.
Sýr nastrouháme a přidáme ke směsi.
Cuketu oloupeme a nakrájíme na kostičky. Vložíme do pánve, posypeme grilovacím kořením, přikryjeme poklicí a dusíme. Jakmile cuketa pustí šťávu, odkryjeme a necháme odpařit. Celý proces mi trval asi 15 minut.
Cuketu přidáme ke směsi, důkladně promícháme a zalijeme rozkvedlanými vejci.
Vzhledem k tomu, že všechny suroviny jsou již upravené na kamnech, zapékáme pouze asi 20-25 minut při teplotě 180 °C. Použila jsem pekáč o rozměrech 280 x 380 mm. Může být i menší.
Jakmile vejce ztuhnou, máme hotovo.
Podáváme se zeleninovou oblohou.
Přidejte odpověď