Čas cuket sice už končí, ale já jich mám v lednici stále dost. Dala jsem si od nich delší pauzu, protože jsem měla přesně to období, kdy se na ně nemůžu ani podívat. Na začátku sezóny z nich stále něco vyrábím a pak to přijde. Jsem zkrátka přecuketovaná. Všeho moc škodí. Přes zimu je většinou nekupuji, abych se měla v létě na co těšit. Když tak si koupím raději lilek, který nepěstuji.
Jídlo vypadá podle názvu dost vegetariánsky, ale to bych Krušnohorci nemohla udělat. Je v něm i uzená krkovička a rozškvařený Iberijský špek. Když vegetariáni tyto dvě složky vynechají, můžou si takové jídlo klidně dát.
Použila jsem pekáček o rozměrech 290 mm x 220 mm a myslím, že se z těchto uvedených surovin nají i 6 lidí.
Suroviny:
- 400 g brambor
- 450 g oloupané cukety
- 150 g sýru Niva
- 150 g uzeného masa
- 4 vejce
- 60 g Iberijského špeku
- 3 lžíce oleje
- 2 lžičky sladké mleté papriky
- 3 stroužky česneku
- granulovaný česnek
- sůl
- chilli paprička/pepř
- 1 lžička drceného tymiánu
- 1 lžička mletého kmínu
- 2 velká rajčata
Do mísy nalijeme 3 lžíce oleje, přidáme prolisovaný česnek, mletou papriku, sůl, rozemletou chilli papričku, tymián, mletý kmín a vše dobře promícháme.
Oloupeme brambory a nakrájíme je na plátky asi 5 mm tlusté. Vložíme je do ochuceného oleje a dobře promícháme, aby byly brambory naolejované.
Pak si připravíme ostatní ingredience. Nakrájíme špek na malé kostičky a dáme škvařit.
Zatímco se špek škvaří, nakrájíme uzené maso na malé kostičky, rajčata na kolečka a oloupeme asi 500 g cukety zbavené jader.
Cuketu jsem tentokrát nakrouhala na tenké plátky, aby nepustila moc šťávy.
No a pak přijde čas na naskládání jednotlivých surovin do pekáčku.
Na dno jsem dala brambory, 1/2 nakrouhané cukety, kterou jsem posypala solí a granulovaným česnekem, plátky rajčat, uzené maso a navrch zbylou cuketu.
Rajčata jsem přikryla druhou polovinou nakrouhané cukety, kterou jsem už nekořenila, protože na ni přijde Niva, která je slaná. Vše jsem zalila zbytkem okořeněného oleje a rozškvařeným Iberijským špekem.
Troubu si rozpálíme na 170 °C a pekáč do ní vložíme. Pečeme asi 25 minut.
Mezitím si nahrubo nastrouháme Nivu a rozkvedláme vajíčka na zalití.
Asi po 25 minutách (brambory i cuketa musí být téměř měkké), vyndáme pekáček, vršek posypeme strouhaným sýrem a zalijeme rozkvedlanými vejci.
Pečeme dalších 15 minut. Vejce musí být ztuhlá a sýr rozpuštěný.
Můžeme servírovat jako hlavní chod se zeleninovým salátem.
Přidejte odpověď