Zapečená cuketa s rajčaty a Nivou

Porce zapečené cukety
Porce zapečené cukety

Čas cuket sice už končí, ale já jich mám v lednici stále dost. Dala jsem si od nich delší pauzu, protože jsem měla přesně to období, kdy se na ně nemůžu ani podívat. Na začátku sezóny z nich stále něco vyrábím a pak to přijde. Jsem zkrátka přecuketovaná. Všeho moc škodí. Přes zimu je většinou nekupuji, abych se měla v létě na co těšit. Když tak si koupím raději lilek, který nepěstuji.

Jídlo vypadá podle názvu dost vegetariánsky, ale to bych Krušnohorci nemohla udělat. Je v něm i uzená krkovička a rozškvařený Iberijský špek. Když vegetariáni tyto dvě složky vynechají, můžou si takové jídlo klidně dát.

Použila jsem pekáček o rozměrech 290 mm x 220 mm a myslím, že se z těchto uvedených surovin nají i 6 lidí.

Suroviny:

  • 400 g brambor
  • 450 g oloupané cukety
  • 150 g sýru Niva
  • 150 g uzeného masa
  • 4 vejce
  • 60 g Iberijského špeku
  • 3 lžíce oleje
  • 2 lžičky sladké mleté papriky
  • 3 stroužky česneku
  • granulovaný česnek
  • sůl
  • chilli paprička/pepř
  • 1 lžička drceného tymiánu
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 2 velká rajčata
Základní suroviny

Do mísy nalijeme 3 lžíce oleje, přidáme prolisovaný česnek, mletou papriku, sůl, rozemletou chilli papričku, tymián, mletý kmín a vše dobře promícháme.

Oloupeme brambory a nakrájíme je na plátky asi 5 mm tlusté. Vložíme je do ochuceného oleje a dobře promícháme, aby byly brambory naolejované.

Brambory v oleji s kořením

Pak si připravíme ostatní ingredience. Nakrájíme špek na malé kostičky a dáme škvařit.

Rozškvařený Iberijský špek.

Zatímco se špek škvaří, nakrájíme uzené maso na malé kostičky, rajčata na kolečka a oloupeme asi 500 g cukety zbavené jader.

Cuketu jsem tentokrát nakrouhala na tenké plátky, aby nepustila moc šťávy.

Nakrouhaná cuketa

No a pak přijde čas na naskládání jednotlivých surovin do pekáčku.

Na dno jsem dala brambory, 1/2 nakrouhané cukety, kterou jsem posypala solí a granulovaným česnekem, plátky rajčat, uzené maso a navrch zbylou cuketu.

Poskládané brambory na dně pekáčku
Brambory, cuketa, rajčata a uzené maso

Rajčata jsem přikryla druhou polovinou nakrouhané cukety, kterou jsem už nekořenila, protože na ni přijde Niva, která je slaná. Vše jsem zalila zbytkem okořeněného oleje a rozškvařeným Iberijským špekem.

Suroviny nachystané na pečení

Troubu si rozpálíme na 170 °C a pekáč do ní vložíme. Pečeme asi 25 minut.

Mezitím si nahrubo nastrouháme Nivu a rozkvedláme vajíčka na zalití.

Asi po 25 minutách (brambory i cuketa musí být téměř měkké), vyndáme pekáček, vršek posypeme strouhaným sýrem a zalijeme rozkvedlanými vejci.

Pečeme dalších 15 minut. Vejce musí být ztuhlá a sýr rozpuštěný.

Zapečená cuketa s rajčaty a sýrem Niva

Můžeme servírovat jako hlavní chod se zeleninovým salátem.

Porce zapečené cukety

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*