Zavařování leča

Lečo
Lečo

Podzim je nejvhodnější doba na zavařování leča. Většina z nás potřebuje zpracovat přebytky rajčat ze zahrady. Papriky jsem sice musela dokoupit, ale v této době je možno sehnat levné papriky určené přímo na lečo.

Postup je jednoduchý a v zimě, kdy jsou rajčata a papriky drahé, se zavařené lečo hodí.

Zavařené lečo

Lečo jsem dělala ze 2 kg rajčat a 2 kg paprik. Rajčata jsem měla namíchaná z cherry a z větších rajčat. Zkrátka, co dům dal.

Někdo zavařuje lečo i s cibulovým základem, já zjednodušeně bez něj.

Suroviny:

  • 2 kg paprik
  • 2 kg rajčat
  • trochu oleje
  • 1 rajčatový protlak
  • sůl
  • 4 lžíce krystalového cukru
Suroviny na lečo

Nejdříve jsem rajčata zbavila slupek. U velkých jsem vykrojila ďubky po stopce a nakrojila na protistraně do kříže.

Příprava rajčat

Takto připravená rajčata jsem vhodila do vařící vody a chvíli nechala vařit. Když se začala slupka loupat, přemístila jsem je do studené vody s ledem. Když vychladly, pustila jsem se do loupání. Cherry rajčata jsem nijak neupravovala, naházela jsem je do vařící vody, když slupka popraskala, tak jsem je stejně zchladila a vnitřek vymáčkla. Šlo to dobře.

Oloupaná rajčata

Papriky omyjeme, zbavíme jadřinců, případně žilek a nakrájíme.

Krájení paprik
Suroviny připravené na vaření

Do hrnce nalijeme trochu oleje, nasypeme papriky, osolíme a restujeme asi 5 minut.

Restování paprik

Pak přidáme rajčata, rajčatový protlak a vaříme asi 15 až 20 minut. Nakonec přijde na řadu cukr. Omáčku zjemní. Když se rozpustí, můžeme lečo plnit do sklenic.

Hotové lečo

Naplněné sklenice zavařujeme 25 minut při teplotě 85 °C.

Lečo z konzervy je pak rychlé. Osmažíme cibulku, vyklopíme na ni sklenici leča, prohřejeme, přidáme vejce, případně dochutíme solí a pepřem a máme hotovo.

Pak už je na každém, jestli si dá lečo jen tak a nebo s uzeninou.

Lečo s bramborem a špekáčkem

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*