Podzim je nejvhodnější doba na zavařování leča. Většina z nás potřebuje zpracovat přebytky rajčat ze zahrady. Papriky jsem sice musela dokoupit, ale v této době je možno sehnat levné papriky určené přímo na lečo.
Postup je jednoduchý a v zimě, kdy jsou rajčata a papriky drahé, se zavařené lečo hodí.
Lečo jsem dělala ze 2 kg rajčat a 2 kg paprik. Rajčata jsem měla namíchaná z cherry a z větších rajčat. Zkrátka, co dům dal.
Někdo zavařuje lečo i s cibulovým základem, já zjednodušeně bez něj.
Suroviny:
- 2 kg paprik
- 2 kg rajčat
- trochu oleje
- 1 rajčatový protlak
- sůl
- 4 lžíce krystalového cukru
Nejdříve jsem rajčata zbavila slupek. U velkých jsem vykrojila ďubky po stopce a nakrojila na protistraně do kříže.
Takto připravená rajčata jsem vhodila do vařící vody a chvíli nechala vařit. Když se začala slupka loupat, přemístila jsem je do studené vody s ledem. Když vychladly, pustila jsem se do loupání. Cherry rajčata jsem nijak neupravovala, naházela jsem je do vařící vody, když slupka popraskala, tak jsem je stejně zchladila a vnitřek vymáčkla. Šlo to dobře.
Papriky omyjeme, zbavíme jadřinců, případně žilek a nakrájíme.
Do hrnce nalijeme trochu oleje, nasypeme papriky, osolíme a restujeme asi 5 minut.
Pak přidáme rajčata, rajčatový protlak a vaříme asi 15 až 20 minut. Nakonec přijde na řadu cukr. Omáčku zjemní. Když se rozpustí, můžeme lečo plnit do sklenic.
Naplněné sklenice zavařujeme 25 minut při teplotě 85 °C.
Lečo z konzervy je pak rychlé. Osmažíme cibulku, vyklopíme na ni sklenici leča, prohřejeme, přidáme vejce, případně dochutíme solí a pepřem a máme hotovo.
Pak už je na každém, jestli si dá lečo jen tak a nebo s uzeninou.
Přidejte odpověď