Zavařování švestek

Švestkové kompoty
Švestkové kompoty

Tak jsme konečně dočesali všechny švestky. Neměla jsem na ně místo v lednici, tak jsem je dala na balkón. Vzhledem k tomu, že se ochladilo, tak jsem si myslela, že tam nějaký čas vydrží. Ale už druhý den začaly měknout.

Tak co s nimi? Nějaké švestky jsme snědli, nějaké rozdali, udělali koláč,… Chce to rychlé řešení, jinak přijde práce s česáním švestek nazmar.

Rozhodla jsem se po letech pro zavařování v cukerném nálevu. Nevím, kolik takových kompotů sníme, ale v danou dobu je to pro mě jediné řešení.

Po tomto nápadu se mi hned vybavila školní jídelna, kde jsme dostávali k obědu do mističky asi tak 3 švestky. To bude Krušnohorec koukat, až mu je také naservíruju.

Suroviny na sladký nálev:

  • 300 g cukru krupice na 1 l vody

Do vařící vody nasypeme cukr a necháme rozpustit. Nálev vaříme asi tak 5 minut.

Do jedné sklenice se mi vešlo asi 200 ml nálevu. Záleží ovšem na tom, jak se vám podaří švestky do sklenice naskládat. Myslím, že jsem měla po první sklenici natrénováno a šlo to dobře.

Švestky nasypeme do dřezu se studenou vodou a dobře omyjeme. Pak je necháme oschnout. Já jsem si dala na pracovní desku utěrky a na ně jsem je rozmístila.

Mezitím jsem si vařící vodou dobře vymyla sklenice.

Omyté švestky půlíme a vyndaváme pecky.

Odpeckované švestky

Odpeckované švestky rovnáme do sklenic, vždy řezem směrem do sklenice. První vrstvu na dně dáváme řezem nahoru, další už obráceně. Na okrajích sklenice musí být vidět slupka. Když budeme sklenici otáčet, mělo by to ze všech stran vypadat, jako by šlo o celé švestky a ne pouze o jejich půlky.

Plnění dna sklenice švestkami
Další řada švestek

Snažte se švestky rovnat tak, aby vznikaly co nejmenší mezery.

Naplněná sklenice

Naplněnou sklenici zalijeme po okraj cukrovým nálevem. Myslím, že je jedno, jestli je teplý a nebo studený.

Zalité švestky cukrovým nálevem

Víčka i okraje sklenic musí být čisté a suché. Sklenice zavíčkujeme, vložíme do hrnce, zalijeme asi do poloviny teplou vodou z kohoutku a sterilujeme 20 minut na 85 °C. Čas se počítá po dosáhnutí teploty 85 °C. Když se vám stane, že teplota roste, na chvíli vypněte sporák. Jakmile klesne, zase ho zapněte. Zkrátka se snažte po dobu 20 minut držet stanovenou teplotu.

Po 20 minutách vytáhneme sklenice z hrnce a necháme prochladnout. Nafouklá víčka se zatáhnou a je hotovo.

Zavařené švestky

Zavařovat švestky je radost. Oproti lisování šťáv na marmelády jsem dokázala udržet čistou kuchyni. Rovnání švestek do sklenic bylo za chvíli hračkou. Tak nevím, jestli se nemám poohlédnout po nové práci v nějaké továrně na výrobu kompotů.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*