Zelené fazolky jako příloha

Zelené fazolky jako příloha
Zelené fazolky jako příloha

Většinou dělávám jako přílohu pouze fazolové lusky. Tentokrát jsem zvolila dva druhy fazolek, a to zelené fazolové lusky a fazolky mungo.

Fazolové lusky jsem použila mražené, fazolky mungo sušené.

Základní suroviny:

Základní suroviny
  • 450 g mražených fazolových lusků
  • 125 g sušených fazolek mungo
  • 1 cibule
  • 100 g iberijského špeku
  • sůl, pepř
  • případně sójová omáčka

Podle výrobce se mají fazolky mungo před vařením namočit na 2 hodiny. Já jsem si z balení odsypala 250 g a namočila je přes noc. Druhý den jsem je scedila, propláchla a polovinu uvařila v osolené vodě. Vařila jsem je asi 20 minut.

Zbylé jsem nechala několik dní namočených, aby vyklíčily. Vyklíčené fazolky mungo se i prodávají, ale občas bývají oschlé. Vyklíčené doma jsou šťavnaté a sladké jako čerstvý hrášek. Vhodné i pro zelenou dietu, která teď frčí. Stejně tak i fazolové lusky. Jen na přípravu nepoužijete špek, ale olivový olej.

Naklíčené fazolky se hodí do salátů, ale i jen tak na mlsání.

Naklíčené fazolky mungo

Zatímco se nám vaří fazolky mungo, pustíme se do přípravy fazolových lusků.

Špek nakrájíme na kostičky a necháme rozpustit.

Rozpouštění špeku

Na rozpuštěném špeku osmahneme na kostičky nakrájenou cibuli.

Osmažená cibule

Na osmaženou cibuli nasypeme zmražené fazolové lusky, osolíme a smažíme asi 20 minut, dokud nejsou fazolky měkké a voda odpařená.

Zmražené fazolové lusky na cibulce

K osmaženým fazolovým luskům přidáme uvařené fazolky mungo, opepříme, promícháme a prohřejeme.

Můžete přidat i sójovou omáčku.

Zelené fazolky jako příloha

Zelené fazolky se hodí jako příloha ke grilovanému masu, ale třeba i k rybě. Mně chutnají i samotné.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*