![Pridani-fazolek-mungo1-1 Zelené fazolky jako příloha](https://chrpa-pa.cz/wp-content/uploads/2024/01/Pridani-fazolek-mungo1-1-678x381.jpg)
Většinou dělávám jako přílohu pouze fazolové lusky. Tentokrát jsem zvolila dva druhy fazolek, a to zelené fazolové lusky a fazolky mungo.
Fazolové lusky jsem použila mražené, fazolky mungo sušené.
Základní suroviny:
![](https://chrpa-pa.cz/wp-content/uploads/2024/01/Zakladni-suroviny1-1.jpg)
- 450 g mražených fazolových lusků
- 125 g sušených fazolek mungo
- 1 cibule
- 100 g iberijského špeku
- sůl, pepř
- případně sójová omáčka
Podle výrobce se mají fazolky mungo před vařením namočit na 2 hodiny. Já jsem si z balení odsypala 250 g a namočila je přes noc. Druhý den jsem je scedila, propláchla a polovinu uvařila v osolené vodě. Vařila jsem je asi 20 minut.
Zbylé jsem nechala několik dní namočených, aby vyklíčily. Vyklíčené fazolky mungo se i prodávají, ale občas bývají oschlé. Vyklíčené doma jsou šťavnaté a sladké jako čerstvý hrášek. Vhodné i pro zelenou dietu, která teď frčí. Stejně tak i fazolové lusky. Jen na přípravu nepoužijete špek, ale olivový olej.
Naklíčené fazolky se hodí do salátů, ale i jen tak na mlsání.
![](https://chrpa-pa.cz/wp-content/uploads/2024/01/Naklicene-fazolky1.jpg)
Zatímco se nám vaří fazolky mungo, pustíme se do přípravy fazolových lusků.
Špek nakrájíme na kostičky a necháme rozpustit.
![](https://chrpa-pa.cz/wp-content/uploads/2024/01/Rozpusteni-speku.jpg)
Na rozpuštěném špeku osmahneme na kostičky nakrájenou cibuli.
![](https://chrpa-pa.cz/wp-content/uploads/2024/01/Cibule-na-speku.jpg)
Na osmaženou cibuli nasypeme zmražené fazolové lusky, osolíme a smažíme asi 20 minut, dokud nejsou fazolky měkké a voda odpařená.
![](https://chrpa-pa.cz/wp-content/uploads/2024/01/Zelene-fazolky-na-cibulce.jpg)
K osmaženým fazolovým luskům přidáme uvařené fazolky mungo, opepříme, promícháme a prohřejeme.
Můžete přidat i sójovou omáčku.
![](https://chrpa-pa.cz/wp-content/uploads/2024/01/Pridani-fazolek-mungo1-1.jpg)
Zelené fazolky se hodí jako příloha ke grilovanému masu, ale třeba i k rybě. Mně chutnají i samotné.
Přidejte odpověď