Zeleninová bešamelová polévka

Bešamelová polévka
Bešamelová polévka

Tato krémová polévka je velmi hutná. Když si ji dáte k obědu, budete si asi muset dát před hlavním chodem menší pauzu. Je proto vhodná i ke svačině a nebo večeři. Ale určitě si na ní všichni pochutnáte.

Základní suroviny:

  • 350 g mražené zeleniny do polévky
  • 60 g másla
  • 3 vrchovaté lžíce hladké mouky
  • 500 ml mléka
  • 2 kostky zeleninového bujónu
  • 3 bobkové listy
  • 6 kuliček nového koření
  • sůl
  • bílý pepř
  • petrželová nať
  • 1 litr vody
  • (100 g smetany)
Základní suroviny

Nejprve si z másla a mouky uvaříme světlou jíšku.

Jíška

Jíšku za stálého míchání zalijeme mlékem. Uvaříme hladkou bešamelovou omáčku, do které přilijeme vroucí vodu, nasypeme zeleninu, přidáme koření, bujóny a vaříme, dokud zelenina nezměkne. U mražené zeleniny je to otázka asi 15 – 20 minut.

Jíška zalitá mlékem

Z předchozího vaření mi zbylo půl kelímku smetany s 33% tuku. Nalila jsem ji tam a hodně to polévku vylepšilo. Není to nutné, ale já ji tam příště zase přiliju.

Hotová polévka

Do hotové polévky nakrájíme petrželovou nať. Pěkně polévku ozdobí. Můžeme ji ještě dochutit pepřem a případně trochou soli. Většinou stačí už slané bujóny.

Bešamelová zeleninová polévka

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*