
Tato krémová polévka je velmi hutná. Když si ji dáte k obědu, budete si asi muset dát před hlavním chodem menší pauzu. Je proto vhodná i ke svačině a nebo večeři. Ale určitě si na ní všichni pochutnáte.
Základní suroviny:
- 350 g mražené zeleniny do polévky
- 60 g másla
- 3 vrchovaté lžíce hladké mouky
- 500 ml mléka
- 2 kostky zeleninového bujónu
- 3 bobkové listy
- 6 kuliček nového koření
- sůl
- bílý pepř
- petrželová nať
- 1 litr vody
- (100 g smetany)

Nejprve si z másla a mouky uvaříme světlou jíšku.

Jíšku za stálého míchání zalijeme mlékem. Uvaříme hladkou bešamelovou omáčku, do které přilijeme vroucí vodu, nasypeme zeleninu, přidáme koření, bujóny a vaříme, dokud zelenina nezměkne. U mražené zeleniny je to otázka asi 15 – 20 minut.

Z předchozího vaření mi zbylo půl kelímku smetany s 33% tuku. Nalila jsem ji tam a hodně to polévku vylepšilo. Není to nutné, ale já ji tam příště zase přiliju.

Do hotové polévky nakrájíme petrželovou nať. Pěkně polévku ozdobí. Můžeme ji ještě dochutit pepřem a případně trochou soli. Většinou stačí už slané bujóny.

Přidejte odpověď