Krušnohorcovy vaječné kombinace
(většinou hemenexy)

hemenex s houbou
hemenex s houbou

Jak už jsem několikrát uvedl, mám rád vejce v různých úpravách. Ke snídani si obvykle několikrát týdně dopřeju hemenex (vejce se šunkou), smaženici, vejce do stojánku nebo zřídka také vejce natvrdo. Aby to nebylo fádní, čas od čásku si tyto pokrmy vylepším, obvykle něčím netradičním. Několik variací uvádějí následující obrázky a texty. Pokud to není na snímcích vidět, vejce jsou vždy osolena. Používám maldonskou sůl (bílou nebo uzenou), někdy také růžovou himálajskou nebo normální bílou kamennou.

Tento hromadný recept by se dal rozložit na pětadvacet receptů plus jeden nerecept. Fotky jsem vytáhl z mobilu za posledního půl roku a doplnil k nim názvy a krátké popisky. Třeba se necháte něčím inspirovat.

Vánoční hemenex

Jako první jsem vybral vánoční hemenex. Ten vypadá celkem obyčejně, jen jsem si ho dal na Vánoce, takže je na slavnostním stole. K hemenexu obvykle přikusuju chleba a zapíjím mlékem nebo vodou. Zde je obojí. Jedná se o hemenex s téměř nepřiznanou šunkou, vajíčka jsou smažena na plátcích právě dostupné šunky.

Hemenex se šunkovými kornouty a chlebem s cibulí

Tento hemenex nemá šunku pod vejci, ale mezi nimi a je srolována do tvaru kornoutů. Tři vejce a tři plátky šunky vhodné velikosti. Pokrm řadím do skupiny hemenexů s přiznanou šunkou. Jako příloha chléb s cibulí 🙂

Hemenex s krémovými žampióny

Tento hemenex se vyznačuje přidáním krémových žampiónů, které obzvláštní jeho chuť. Žampióny je možno předem povařit nebo osmažit, já je sem přidal syrové, ohřály se spolu s hemenexem. Pokrm lze zařadit do skupiny hemenexů s částečně přiznanou šunkou.

Hemenex se žlutými rajčaty

Další hemenex, tentokrát s nepřiznanou šunkou. Občas se mi některý žloutek rozteče, což je bohužel případ tohoto hemenexu. Je okořeněn rozemletou sušenou domácí chilli papričkou a ozdoben žlutými cherry rajčátky, rozkrojenými vejpůl.

Halabala hemenex

Hemenex s přiznanou šunkou, která je poházená „halabala“ a tentokrát doplněna jen dvěma vejci. Tedy co by člověk neudělal pro snížení cholesterolu ze zdravých vajec.

Hemenex se sýrovou čepičkou

Další hemenex, tentokrát opět jen dvě vejce, nepřiznaná šunka a doplněno kolečko salámu a sýrový trojúhelník – čepička. Při smažení se uprostřed hemenexu vytvořil hrbolek, připomínající nos.

Hemenex sýrovo-salámový

Hemenex ze tří vajec s nepřiznanou šunkou, vylepšený ve středu čtverečkem sýru a kolečkem polosuchého salámu. Jeden ze žloutků se částečně roztekl – drobná chybička se občas vloudí.

Hemenex se sýrovými nitěmi

Dvouvejcový hemenex s nepřiznanou šunkou (jen sem tam vyčuhuje) a sýrovými nitěmi. Ty se v bílku ale trochu ztrácejí. Chtělo by to barevný sýr 🙂

Hemenex se smaženými žampióny

Zase jeden hemenex se dvěma vejci, tentokrát přiznanou šunkou a posypaný předsmaženými žampióny. Tedy něco jako smaženice naruby.

Hemenex s klobásou a sýrovými nitěmi

Víceméně běžný hemenex ze dvou vajec a s nepřiznanou šunkou, vylepšený několika plátky tvrdé klobásy, na níž si hoví na krátko nařezané sýrové nitě.

Běžný hemenex

Ukázka běžného normálního nevylepšeného hemenexu. Když jsem líný hemenex něčím vylepšit nebo nejsou po ruce zajímavé suroviny, vytvořím „obyčejný“ hemenex. Zde jen mírně kořeněný chilli.

Velikonoční vejce RGB

Zde ukázka velikonočních barevných vajíček RGB (red, green, blue = červená, zelená, modrá). Pokud to nevíte, tak tyto tři základní barvy tvoří pixely všech displejů a barevných obrazovek v televizi (je možno vidět pod lupou).

Na velikonoce mi nikdo vajíčka nebarví a tak si koupím barevná vejce sám v obchodě. Zde jsou s tradičním zeleným velikonočním pivem. Vejce byla natvrdo, bylo jich šest a tak jsem je konzumoval postupně několik dní, kdy jsem si nedělal žádné hemenexy.

Hemenex s hráškem

Tak tento hemenex jsem vylepšil zeleným hráškem z konzervy. Hrášek je třeba nechat okapat a pak jím můžete hemenex posypat. Lze použít variantu teplou a studenou. Buď hrášek přidáte ve fázi smažení nebo jím posypete až hotový hemenex. Na snímku je teplá verze, použitá na dvouvajčkový hemenex s částečně přiznanou šunkou.

Vejce zasmažené do plátku sekané

Občas dojde na změnu a místo hemenexu vyrobím jinou kombinaci. Zde je to plátek sekané, do kterého jsem vyřízl otvor, tedy udělal jsem jakousi formičku ve tvaru duté elipsy. Do otvoru jsem rozklepl na pánvičce vejce a osmažil. Výsledný výtvor jsem pak ozdobil červenými cherry rajčátky.

Normální míchaná vajíčka

Normální míchaná vajíčka se špekem a cibulí, jen mírně vylepšená nakrájenou šunkou. Nejen hemenexem živ jest Krušnohorec. Občas dojde také na míchaná vajíčka nebo smaženici. Uvedený výtvor je posypán zelenou natí z cibule a ozdoben půlkou cherry rajčete.

Hemenex s kukuřicí

A zase jeden hemenex. Tenhle je pro změnu s kukuřicí, opět z konzervy (jako u hrášku). Teplá varianta dvouvajíčkového hemenexu s nepřiznanou šunkou. Doplněno cherry rajčátky a trochou chleba.

Hemenex se šunkovým kornoutem a ořechy

Hemenex ze tří vajec, doplněný šunkou smotanou do kornoutu a zdobený směsí suchých ořechů několika druhů. Ořechy jsou zdravé, tak proč si je nepřidat i do hemenexu?

Hemenex s první houbou

Šel jsem takhle jednou z jara do garáže a před jedním z paneláků rostla houba. Tak jsem ji utrhl. Byla to houba, lidově zvaná babka. A také první houba, kterou jsem v roce 2025 našel. Ale co s jednou babkou? Dát jí do hemenexu! Houbu jsem nejprve povařil v hrnečku, pak přepůlil a vrazil do hemenexu. Hemenex s babkou byl výborný.

Hemenex se strouhaným salámem

Další variace na téma hemenex. Tento je s nepřiznanou šunkou a jen dvěma vejci, Zato je posypán strouhaným šunkovým salámem a krájenými cherry rajčaty. Strouhaný salám jsem našel v lednici a bylo škoda ho tam nechat kazit, tak jsem jej použil. Danča ho nastrouhala do svého receptu více než bylo třeba.

Hemenex s krevetami

Jedna z nejluxusnějších variant hemenexu. Kromě vajíček miluju také od roku 1981 mořské plody, zvláště krevety. V našich končinách nejsou z nejlevnějších, ale občas si je koupím. Vyzkoušel jsem je i se smaženými vejci a jsou dobré jak na hemenexu (s nepřiznanou šunkou), tak jen se samotnými smaženými vajíčky. Sbíhají se mi sliny i nad tou fotkou.

Hemenex s rolovanou šunkou a sýrem

Různých hemenexů si vyrábím celou řadu. Do tohoto třívajíčkového jsem sroloval tři plátky šunky a do středu ještě úzký plátek sýru „na vysoko“. Co z toho vzniklo vidíte na snímku. Někomu to může něco připomínat, fantazii se meze nekladou. Ale i na tomto hemenexu jsem si pochutnal.

Zmršený hemenex s kabanosem a rajčaty

Tak tento hemenex se mi příliš nepovedl. Chuťově to bylo dobré, ale vizuální stránka za nic nestojí. Ze tří žloutků zůstal vcelku jen jeden. Doplněny jsou kolečka kabanosu, na kterých stojí „na špičce“ cherry rajčata (ta špička je uříznutá).

Hemenex s jahodami

Jahodový hemenex je velni jednoduchý. Vyrobíte hemenex s částečně přiznanou šunkou a na hotový hemenex dáte sem tam jahodu. Je to prvních pár jahod, které se letos urodily na chatě.

Smaženice

Smaženici už najdete v několika dalších receptech na tomto webu, ale nesmí chybět ani v mém vajíčkovém přehledu. Tato je s krémovými žampióny. Začínám špekem a cibulkou. pak přidám houby, podusím a nakonec přijdou vajíčka. Opepřit, osolit, na houby můžete přidat také trochu drceného kmínu.

Hemenex s třešničkou a houbami

Zajímavě vyhlížející hemenex s nepřiznanou šunkou a osmaženými houbami shiitake. Je ozdoben čtverečkem sýra a jednou z prvních dozrálých třešní. Tedy taková třešnička na dortu, nebo vlastně na hemenexu 🙂

Hemenex „Mercedes“

Hemenex, který když uviděla Danča, nazvala ho „Mercedes“. Připomínal jí trojcípou hvězdu vozů Mercedes. Kdopak si dnes vzpomene na její význam? Symbolizovala dopravní prostředky pro pohyb po zemi, ve vodě a ve vzduchu, Mercedes vyráběl motory pro všechny tyto dopravní prostředky.

Já bych uvedený poslední hemenex tohoto příspěvku nazval „s jahodou a černým rybízem“. Jedná se o hemenex s nepřiznanou šunkou, ozdobený uprostřed jahodou a mezi žloutky kuličkami černého rybízu. Je to takový hemenex na sladko-kyselo.

A nakonec ještě odkazy na dva starší recepty: klasický hemenex pro dvahemenex pro ortlé na modro.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*