Ham and eggs (foneticky hemenex, česky šunka s vejci) je jedno z mých oblíbených snídaňových jídel již dlouhá léta.
Tato variace je určena pro otrlé strávníky, většinu může odradit „jedovatá“ modrá barva. Takže si to můžeme nazvat také „hemenex na modro“. Postup je téměř shodný se standardním hemenexem, pouze se liší přidáním jedné speciální ingredience.
Takže jak na to: na pánvičce rozehřeju trošku oleje, na něj položím plátky šunky a nechám trochu osmažit. Poté na ně rozklepnu tři vejce, tak aby žloutky zůstaly vcelku a neroztekly se. Hemenex osolím a opepřím, místo pepře nebo navíc obvykle přidávám chilli. Vejce smažím tak, aby byl bílek tuhý, ale žloutek ještě tekl. Zde závisí na osobní chuti, někdo rád připečenější, jiný ne. Pokud chcete normální hemenex, přeskočte další krok.
A nyní jak jej „namodřím“? Před dokončením jej pokapu „modrým jazykem“ a nechám ještě chvíli dosmažit. Pojem „modrý jazyk“ je moje osobní přezdívka modrého curacaa. Je to sladký likér a po jeho pití vám modrá jazyk, odtud ta přezdívka. Na hemenex se nesmí nalít moc curacaa a ještě je vhodné takový hemenex více osolit, aby to sladkou chuť „přetlouklo“. Výsledek může vypadat nějak takhle:
Přidejte odpověď