Švestky ve vlastní šťávě

Zavařené švestky
Zavařené švestky

Loni, když kvetly švestky, přišly mrazy a bylo po nich. Zato letošní úroda byla obrovská. Jenže švestky dozrály najednou a já pak nevěděla, co s nimi.

Původně jsem si koupila sloupkovou švestku, aby nezabrala v zahradě moc místa a bylo švestek jen tak na ďobačku. Jenže švestka asi zapomněla, že má být sloupková a vytvořila korunu, a to hned od spodu.

Pustila jsem se tedy do zpracovávání švestek. Uvařila jsem z nich kynuté ovocné knedlíky, upekla koláč, zavařila je v cukerném nálevu, upekla z nich povidla a zkusila je i zavařit jen tak ve vlastní šťávě.

Švestky ve vlastní šťávě se mohou použít na koláče, do knedlíků a nebo jen tak jako dia kompot.

Příprava je jednoduchá. Švestky dobře omyjeme a necháme je okapat. Pak je vypeckujeme a plníme do vyvařených sklenic. Snažíme se je rovnat řezem do středu sklenice.

První vrstva
Další vrstvy
Naplněná sklenice

Snažíme se do sklenice narovnat co nejvíce švestek, aby mezi nimi byly co nejmenší mezery. Zavařováním švestky trochu povolí a zmenší objem. Do jedné sklenice jsem naskládala asi 600 g švestek.

Naplněné sklenice zavíčkujeme a zavařujeme 25 minut při teplotě 85 °C.

Zavařené švestky

Švestky zavařováním pustí šťávu a trochu klesnou.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*