Letos jsem měla na své poměry velkou úrodu švestek. Hlavně mě překvapila jejich velikost. Některé dosahovaly délky 5-6 cm.
Švestky mimo lednici moc nevydrží. Nejvíce jsem jich zavařila, část spotřebovala na oblíbený švestkový koláč a poslední uložila do lednice na jídlo a švestkové knedlíky.
Je pravda, že kynuté knedlíkové těsto nedělám moc ráda. Vždycky panikařím, bojím se, že se mi těsto srazí. Začala jsem je dělat v páře a daří se. Žádné obracení jako při vaření ve vodě. Rizika jsou tedy minimalizována.
Nejprve jsem si říkala, že je udělám komfortní a švestky vypeckuji. Jak jsem rozpůlené švestky začala balit do těsta, od komfortu jsem upustila. Celé švestky se balily do těsta lépe, knedlík se z nich lépe tvaroval.
Suroviny na 12 knedlíků:
- 250 g hrubé mouky
- 1 žloutek
- 1/2 sáčku sušeného droždí
- 1 lžíce másla
- 125 ml mléka
- špetka soli
- 1 lžička cukru
- trocha hladké mouky na posypání těsta
- 12 švestek
Hotové knedlíky sypeme:
- mletý mák/ strouhaný tvaroh
- cukr
- rozpuštěné máslo
Těsto jsem dělala v robotu. Do mísy jsem nasypala prosátou mouku, rozmíchala v ní 1/2 sáčku droždí, cukr a sůl. Přidala žloutek.
Na kamnech jsem si v mléce rozpustila máslo a nechala prochladnout.
Zapnula robot a k mouce s ostatními surovinami nalila vlahé mléko s máslem a vypracovala tužší těsto. Těsto je hotové, když se v něm tvoří bubliny a nelepí se k míse robotu.
Vypracované těsto zasypeme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme asi 1/2 – 3/4 hodiny kynout.
Těsto jsem pak rozválela na plát asi 3 mm tlustý a začala vykrajovat kolečka o průměru 90 mm. Když máte menší švestky, stačí vykrájet menší kolečka a zároveň budete potřebovat více švestek.
Do vykrojených koleček balíme švestky.
Knedlíky ještě necháme asi 10 minut znovu kynout. Pak je házíme buď do vařící vody a nebo ukládáme na pařák pokrytý utěrkou.
Mezi knedlíky vařenými v páře necháváme mezeru, knedlíky ještě nabydou a slepily by se nám. Knedlíky v páře jsou sice tutovka, ale musela jsem bohužel použít dva hrnce. Do jednoho se mi nevešly.
Knedlíky jsem vařila 9 minut. Po vyndání z páry je nutno je hned buď propíchat vidličkou anebo natrhnout, aby pára vyšla ven a nesrazily se.
Hotové knedlíky sypeme mletým mákem a cukrem a nebo strouhaným tvarohem a cukrem. Obě varianty poléváme rozpuštěným máslem.
Přidejte odpověď