Kynuté švestkové knedlíky

Švestkové knedlíky
Švestkové knedlíky

Letos jsem měla na své poměry velkou úrodu švestek. Hlavně mě překvapila jejich velikost. Některé dosahovaly délky 5-6 cm.

Švestky mimo lednici moc nevydrží. Nejvíce jsem jich zavařila, část spotřebovala na oblíbený švestkový koláč a poslední uložila do lednice na jídlo a švestkové knedlíky.

Je pravda, že kynuté knedlíkové těsto nedělám moc ráda. Vždycky panikařím, bojím se, že se mi těsto srazí. Začala jsem je dělat v páře a daří se. Žádné obracení jako při vaření ve vodě. Rizika jsou tedy minimalizována.

Nejprve jsem si říkala, že je udělám komfortní a švestky vypeckuji. Jak jsem rozpůlené švestky začala balit do těsta, od komfortu jsem upustila. Celé švestky se balily do těsta lépe, knedlík se z nich lépe tvaroval.

Suroviny na 12 knedlíků:

  • 250 g hrubé mouky
  • 1 žloutek
  • 1/2 sáčku sušeného droždí
  • 1 lžíce másla
  • 125 ml mléka
  • špetka soli
  • 1 lžička cukru
  • trocha hladké mouky na posypání těsta
  • 12 švestek

Hotové knedlíky sypeme:

  • mletý mák/ strouhaný tvaroh
  • cukr
  • rozpuštěné máslo

Těsto jsem dělala v robotu. Do mísy jsem nasypala prosátou mouku, rozmíchala v ní 1/2 sáčku droždí, cukr a sůl. Přidala žloutek.

Na kamnech jsem si v mléce rozpustila máslo a nechala prochladnout.

Zapnula robot a k mouce s ostatními surovinami nalila vlahé mléko s máslem a vypracovala tužší těsto. Těsto je hotové, když se v něm tvoří bubliny a nelepí se k míse robotu.

Vypracované těsto

Vypracované těsto zasypeme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme asi 1/2 – 3/4 hodiny kynout.

Vykynuté těsto

Těsto jsem pak rozválela na plát asi 3 mm tlustý a začala vykrajovat kolečka o průměru 90 mm. Když máte menší švestky, stačí vykrájet menší kolečka a zároveň budete potřebovat více švestek.

Vykrajování koleček na knedlíky

Do vykrojených koleček balíme švestky.

Knedlíky připravené na vaření

Knedlíky ještě necháme asi 10 minut znovu kynout. Pak je házíme buď do vařící vody a nebo ukládáme na pařák pokrytý utěrkou.

Mezi knedlíky vařenými v páře necháváme mezeru, knedlíky ještě nabydou a slepily by se nám. Knedlíky v páře jsou sice tutovka, ale musela jsem bohužel použít dva hrnce. Do jednoho se mi nevešly.

Uvařené švestkové knedlíky v páře

Knedlíky jsem vařila 9 minut. Po vyndání z páry je nutno je hned buď propíchat vidličkou anebo natrhnout, aby pára vyšla ven a nesrazily se.

Hotové knedlíky sypeme mletým mákem a cukrem a nebo strouhaným tvarohem a cukrem. Obě varianty poléváme rozpuštěným máslem.

Švestkové knedlíky sypané mákem a cukrem

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*