Polévka cibulová elektrárenská

Cibulová polévka
Cibulová polévka

Kdysi dávno, ještě za dob socialismu, jsem byl zaměstnán jako technik střediskového počítače. To byl takový ten sálový stroj, který se skládal z velkého množství skříní a vyžadoval výkonnou klimatizaci. Zaměstnával několik desítek lidí různých profesí jako programátory, operátorky, pracovnice přípravy dat a výstupní kontroly, systémové programátory, techniky a několik vedoucích jednotlivých směn a oddělení.

Počítač počítal různé agendy pro několik elektráren široko daleko a cena jedné hodiny strojového času odpovídala přibližně průměrné měsíční mzdě běžného zaměstnance…

Na téhle elektrárně jsem pracoval ve výpočetním středisku

No a na odpoledních směnách, když bylo trocho volněji a vše fungovalo, tak jsem jako technik měl spoustu volného času. Ten jsem občas využil k tomu, abych pro těch pár lidí na směně něco uvařil. Jedním z oblíbených jídel byla cibulová polévka. Na přípravu je celkem nenáročná a suroviny má obvykle každý doma.

Takhle nějak by měla cibulová polévka vypadat

Po letech jsem si na ní vzpomněl a zde je recept:

Na jeden litr polévky nakrájejte na kostičky asi 30 deka cibule a přibližně stejné množství brambor. Do vody dejte cibuli a vařte pomalu na mírném ohni alespoň jeden a půl hodiny. Vodu nesolte a nepřidávejte ani žádné koření. Pak přidejte brambory a vařte ještě další půlhodinku. Polévka se dá různě vylepšovat, jednou jsem do ní třeba přidal kukuřici, ale i samotná bez dalších přísad vůbec není špatná. Nakonec je třeba polévku vylepšit pomocí masoxu nebo jiného koncentrovaného vývaru. Obvykle se dávají dvě kostky na litr polévky a masox je třeba krátce (tak pět minut) povařit. Na talíři můžete dozdobit pažitkou nebo třeba mletým chilli. Dobrou chuť!

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*