Šůlanky s mákem

šůlanky
šůlanka

Jako dítěti mi babička dělávala různá sladká jídla, některá byla s mákem. Kromě škubánků a nudlí s mákem dělávala také bramborové šišky, kterým říkala šůlanky. Podle mých posledních výzkumů by se sice mělo říkat šulánky, já ale zůstanu u svého pojmenování z dětství.

Občas když jdu okolo vhodného regálu v nejbližším supermarketu, narazím na hotové bramborové šišky s mákem. Vyrábí je jedna místní firma a já si je občas koupím. Dělávali nám je také v jídelně, tam ale se strouhankou a to já nemusím. Pokud byste si chtěli ty bramborové šišky udělat sami, hledejte recept jinde, u nás doma je kromě mne už nikdo jiný nejí a jednu porci si sám vyrábět nebudu, proto si kupuju hotové.

Když si tedy vzpomenu na dětství a zrovna narazím na malou porci, koupím si jedno balení těch bramborových šišek. Jsou na tácku a je k nim už i pytlík umletého máku s cukrem. Šůlanky, tedy ty šišky, je třeba ohřát. Nejlepší je v páře, ale v nouzi poslouží i mikrovlnka, kam je dám na talíř s trošku vody. Jedinou ingrediencí, kterou je třeba doplnit, je rozehřáté máslo. Do plecháčku dám trochu másla a na varné desce pomalu rozehřeju. Mezitím si ohřeju šišky, posypu je mákem s cukrem a nakonec přeliju rozehřátým máslem.

Je to rychlé jídlo, třeba k obědu nebo k večeři, i když řízek to není. Příklad jedné večeře:

Šůlanky s mákem

Když jsem je udělal mámě, stěžovala si, že jsou tvrdé a svým umělým chrupem je nepokouše. Já mám zuby ještě vlastní, tak mi to nevadí. Ale měkčí by ty šišky o fous být mohly.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*