Vepřové řízky na přepuštěném másle

Řízek na másle
Řízek na másle

Přepuštěné máslo si údajně vyráběly naše babičky. Možná, že kdysi dávno ano, ale co má paměť sahá, tak moje babičky už ne. Dnes se ale zase dostává na výsluní. Můžete si ho koupit jako indické „ghí“ nebo si jej připravit sami doma. My ho dostali od pražské sestry.

Přepuštěné máslo je (podle wikipedie) bezvodý tuk získaný z másla. Jedná se o tradiční úpravu másla, kterou používala už i česká autorka kuchařek Magdalena Dobromila Rettigová, ta mu říkala „přepouštěné máslo“. Máslo v této úpravě se tak snadno nepřepaluje, snižuje hladinu cholesterolu a je prý velmi dobré na trávení. Obsahuje vitamíny A, B3, E a mnoho minerálů.

No a tak jsem poprvé v životě smažil řízky na přepuštěném másle. Kdo nikdy nedělal řízky, tak zde zkrácený postup: Maso nakrájíme na plátky silné asi jeden centimetr, okraje nařežeme, maso naklepeme, osolíme a opepříme. Obalíme v hladké mouce, rozkvedlaném vajíčku a nakonec ve strouhance (=klasický trojobal).

Na pánvi pak rozpustíme přepuštěné máslo a řízky na něm postupně osmažíme. Já se snažím je smažit pomalu, aby se dobře prohřály a nepřipekly. Pak je můžeme servírovat, třeba s bramborovou kaší.

Řízek, smažený na přepuštěném másle

Řízek je nejlepší čerstvě smažený. Dá se jíst ale i studený, druhý nebo třetí den. Ohřívané řízky já moc nemusím.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*