Někdy se mi stane, že v lednici najdu zapomenuté ovoce, na kterém bych si už úplně nepochutnala. Je už hodně vyzrálé. Nejčastěji tak končí banány. Nejsou černé, ale jsou moučnaté. Takové ovoce nemusí končit na kompostu nebo v popelnici. Dá se přidat do těsta a je z nich vynikající bábovka.
Tentokrát jsem v lednici objevila kromě banánu i hodně vyzrálé hrušky. Byly plné šťávy. Jednu jsem nakrájela do bábovky a zbylé jsem spolu s jablky odšťavnila. Byl z nich vynikající džus. No a bábovku mi hruška poslala do vyššího levelu. Výborně ji ochutila a zvláčnila.
Základní suroviny:
- 3 vejce
- 150 g cukru
- 180 ml oleje
- 1 vyzrálý banán
- 1 vyzrálá hruška
- 100 g celozrnné mouky
- 150 g polohrubé mouky
- 3/4 sáčku kypřícího prášku do pečiva
- 2 lžíce chia semínek
- 150 ml mléka
- špetka soli
- 1-2 lžičky kakaa
- tuk na vymazání formy
Nejprve jsem oloupala a nakrájela hrušku na kostičky.
Pak jsem bábovkovou formu vymazala rozpuštěným ztuženým tukem a dala ji do lednice, aby tuk zpátky ztuhnul. Nikdy se mi nestalo, že by z takto vymazané formy nešla bábovka vyklopit.
Bílky jsem oddělila od žloutků, přidala do nich špetku soli a vyšlehala jsem z nich sníh.
Žloutky jsem dala do šlehače a po chvilce šlehání k nim přisypávala cukr. Pak jsem přidala na kousky nakrájený banán. K vyšlehané směsi jsem za stálého šlehání přilévala olej a nakonec vsypala chia semínka.
Do mouky jsem vmíchala kypřící prášek do pečiva a postupně přidávala do směsi mouku a mléko.
Pak jsem opatrně vařečkou vmíchala sníh a nakonec kousky hrušky.
Asi 3/4 těsta jsem nalila do formy. Do zbytku jsem vmíchala kakao a přilila ke světlému těstu.
Bábovku jsem pekla na 165 °C v horkovzdušné troubě asi 3/4 hodiny. Je třeba to vyzkoušet špejlí. Když do bábovky píchneme, nesmí být na špejli nalepené těsto.
Ještě vlažnou bábovku vyklepneme z formy.
Krájíme až po úplném vychladnutí.
Bábovku jsem právě dojedl a byla skvělá!!! Vřele doporučuji 🙂