Tak už mě nové technologie v kuchyni také dohánějí. K narozeninám jsem dostala Thermo cooker od Ety. Mluvím sice o nové technologii, ale Vorwerk tento multifunkční hrnec vyrábí už dlouhá léta. Jenom byl dříve pro hodně lidí cenově nedostupný. Obdobné hrnce nyní vyrábějí i další firmy a myslím, že jsou o něco levnější. Ani jsem netušila, kolik mých známých už v něm vaří. A slyším na něj samé chvály.
Chvíli jsem kolem něj přešlapovala a přemýšlela, co bych zkusila uvařit.
Občas koupím banány, zapomenu na ně a najdu je, až když jsou přezrálé. Syn má Thermomix od Vorwerku a říkal mi, že je v něm recept na výborný banánový chlebíček, který se dělá právě z přezrálých banánů. Tak jsem se podívala do seznamu připravených receptů v mém hrnci od Ety. Hurá, chlebíček tam také byl. Když jsem si přečetla recept, už jsem tolik nadšená nebyla. Cukr byl nahrazen medem, žádné máslo ani olej,… tak na to jsem zvědavá. Přečetla jsem si postup. Bylo to šup, šup a za pár minut bylo těsto hotové. Asi bych recepturu trochu upravila, vejce bych vyšlehala, ale když píší, že jsou všechny recepty prověřené, tak jsem se dala do díla přesně podle předpisu.
A bylo to, jak jsem předpokládala. Chlebíček v troubě nevyběhl, po tři čtvrtě hodiny pečení byl uvnitř syrový. Myslím, že moje pekařské začátky byly lepší, než tento výtvor. Po mnoha a mnoha letech letěla sražená buchta do koše.
Nicméně jsem to nevzdala. Za čas jsem zase v ledničce narazila na přezrálé banány. Řekla jsem si, že to není možné, že z nich musím udělat něco lepšího, než byl ten nezdařený kousek.
3 lžíce medu jsem vyměnila za 200 g třtinového cukru, jogurt za mléko a pustila se do díla. Navíc jsem přidala Heru. Vše jsem sice dělala v Leonardovi, ale postup jsem si určila sama.
Základní suroviny:
- 300 g hladké mouky
- 3 banány
- 200 g třtinového cukru
- 110 g másla, Hery
- 100 ml vlažného mléka
- 1/2 prášku do pečiva
- 2 vejce
- rozinky, brusinky, oříšky
- kousky čokolády
- špetka soli
- tuk na vymazání formy nebo pečící papír
Je dobré si napřed vyndat Heru z ledničky, aby nebyla tuhá a namočit v teplé vodě rozinky a brusinky.
Pak nasekat vlašské ořechy, mandle a kousek čokolády. Přísady můžete dát jaké uznáte za vhodné. Já měla doma zrovna ty, které jsem uvedla v základních surovinách. Od každého trochu.
Mouku prosejeme a smícháme se špetkou soli a práškem do pečiva.
Můžeme si také připravit formu. Buď ji vymastíme tukem a nebo zvolíme pečící papír.
Když jsem měla všechno hotové, rozinky byly nasáklé vodou a Hera povolená, dala jsem se do přípravy těsta. V Leonardovi jsem noži rozmixovala cukr s povolenou Herou do pěny. Nedělalo se to zrovna nejlépe. Několikrát jsem musela Leonarda zastavit a máslo přilepené na stěnách seškrábnout, aby se k němu dostaly nože. Nakonec se podařilo a Hera s cukrem byla vymíchaná do pěny.
Pak jsem přidala vejce a pokračovala v mixování. To už šlo lépe. Nakonec jsem přidala mléko, nakrájené banány a mixovala, dokud mi nevznikla hladká kaše.
Přísady a mouku jsem již přimíchávala ručně. Hotové těsto jsem vylila do pečící formy o rozměrech dna 28 cm x 10 cm a výšky 8 cm.
Chlebíček jsem pekla v horkovzdušné troubě 20 minut na180 °C, pak jsem stáhla teplotu na 165 °C a dopékala dalších 40 minut.
Trochu mi nahoře popraskal, ale nic to nezměnilo na jeho chuti.
Přidejte odpověď