Před pár lety se staly hitem mnohých restaurací domácí limonády. Pár jsem jich vyzkoušela a mezi nimi i bezinkovou. Domnívala jsem se, že mi přinesou tmavou limonádu z plodů bezinek, ale k mému překvapení mi přinesli bílou. Krásně voněla a hned bylo jasné, že je připravená z květu.
Loni mě napadlo, že bych si mohla vyrobit vlastní bezinkovou šťávu a limonády si vyrábět po domácku. Výbornou domácí limonádou mohu překvapit návštěvu.
Bezinky rostou poblíž mé chaty na horách. S bezinkami tedy nebude problém. Loni jsem měla představu, že naliji horkou limonádu do sklenic, víčka se zatáhnou a bude to stačit. Po pár měsících skladování se mi však začala i v lednici kazit.
Letos jsem na doporučení své sestry přidala Sirupfix a zkusila ji zavařit.
Suroviny:
- 35 květů černého bezu
- 2,5 l převařené vody
- 2 citróny
- 30 g kyseliny citrónové
- 2 x Sirupfix
- 2 kg cukru

Odměřené množství vody převaříme a necháme ji vychladnout. Citróny oloupeme, nakrájíme na menší kousky a vložíme do vychladlé vody. Pak přidáme kyselinu citrónovou a bezinky. Necháme louhovat 24 hodin.
Za 24 hodin bezinky s citrónem scedíme. Nejprve jsem použila hustý cedník, pak ještě plátýnko. Šťávu z citrónu je potřeba vymačkat, zvýrazní chuť šťávy a také ji konzervuje. Citrón jsem propasírovala přes cedník.

Do bezinkové šťávy přidáme 2 kg cukru, Sirupfixy a vaříme, dokud se vše nerozpustí.

Horkou šťávu nalijeme do vyvařených sklenic a zavíčkujeme. Pro jistotu ji ještě zavaříme. Vařila jsem ji 25 minut na 100°C.
Tak doufám, že se již nebude kazit.
Hlásím, že takto připravená šťáva se nekazí. Po otevření jsem ji skladovala v lednici a nezkazila se mi ani jedna sklenice.
Přidejte odpověď