Bezinková šťáva

Před pár lety se staly hitem mnohých restaurací domácí limonády. Pár jsem jich vyzkoušela a mezi nimi i bezinkovou. Domnívala jsem se, že mi přinesou tmavou limonádu z plodů bezinek, ale k mému překvapení mi přinesli bílou. Krásně voněla a hned bylo jasné, že je připravená z květu.

Loni mě napadlo, že bych si mohla vyrobit vlastní bezinkovou šťávu a limonády si vyrábět po domácku. Výbornou domácí limonádou mohu překvapit návštěvu.

Bezinky rostou poblíž mé chaty na horách. S bezinkami tedy nebude problém. Loni jsem měla představu, že udělám super zdravou limonádu bez konzervantů. Trochu jsem se spletla. Byla sice výborná, ale po pár měsících se i v lednici začala kazit. Pár sklenic jsem darovala svému synovi, který ji neskladoval v lednici a začala se mu kazit ještě dříve.

Tak se nedá nic dělat. Buď si udělat trochu šťávy na okamžitou spotřebu a nebo tam ty konzervanty přidat. Rozhodla jsem se tentokrát pro konzervanty.

Suroviny:

  • 30 květů černého bezu
  • 2,5 l převařené vody
  • 2 citróny
  • 30 g kyseliny citrónové
  • 2 x Sirupfix
  • 2 kg cukru
Sirupfix

Odměřené množství vody převaříme a necháme ji vychladnout. Citróny oloupeme, nakrájíme na menší kousky a vložíme do vychladlé vody. Pak přidáme kyselinu citrónovou a bezinky. Necháme louhovat 24 hodin.

Za 24 hodin bezinky s citrónem scedíme. Někdo je cedí přes plátýnko, já použila hustý cedník. Šťávu z citrónu je potřeba vymačkat, zvýrazní chuť šťávy a také ji konzervuje. Citrón jsem propasírovala přes cedník.

Pasírování citrónu

Do bezinkové šťávy přidáme 2 kg cukru, Sirupfixy a mícháme, dokud se vše nerozpustí.

Hotová bezinková šťáva

Hotovou šťávu nalijeme do vyvařených sklenic a zavíčkujeme. Já ji letos pro jistotu ještě zavařila. Vařila jsem ji 20 minut na 100°C.

Letošní šťáva má hned 3 konzervanty. Kyselinu citrónovou, Sirupfix a 2 citróny. A je ještě zavařená. Tak to by bylo, aby se kazila.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*