Bramboračka

Bramboračka
Bramboračka

Bramboračka je na tom stejně jako bramborový salát. Každá hospodyňka do těchto jídel přidává něco jiného. Myslím, že výsledek je ovlivněn členy rodiny. Ingredience, které se běžně do těchto jídel dávají, ale některý z členů rodiny je nejí, se vynechají. Naopak se přidají jiné, které jsou v rodině oblíbené.

Když jsem dělala bramboračku ze zmražené zeleniny a byl v ní řapíkatý celer, který nechutnal mojí dceři, tak když jsem si ho všimla, tak jsem ho do polévky nedala. Můj synovec vytahoval zelené fazolky. A takhle to má určitě každá rodina. Na těchto jídlech se mi líbí, že ingredience jsou tak rozmanité, že si každý nějaké vybere a udělá si polévku i salát podle své chuti. Brambory tedy při vaření bramboračky ani bramborového salátu nedoporučuji vynechávat.

Bramboračka je u nás v rodině oblíbená. Dělám ji vždycky kotel. Moje bramboračka je hustá, takzvaně svačinová. Někdy ji dělám z čerstvé zeleniny, jindy z mražené a nebo z obou. Stejně tak je to s houbami. Když mám čerstvé, použiji je. Jinak používám i namočené sušené nebo mražené.

Bramborová polévka

Základní suroviny:

  • 400 g brambor (3-4 brambory)
  • 2-3 mrkve (asi 150 g)
  • 2 petržele (asi 100 -150 g)
  • Kousek celeru
  • Hrst mraženého hrášku
  • 60 g másla na jíšku
  • 2 vrchovaté lžíce hladké mouky
  • 3 hrsti sušených hub nebo 200 g mražených nebo 250 čerstvých
  • 2-3 šalotky nebo malé cibule
  • Kmín, bobkový list, nové koření, majoránka
  • Sůl, pepř
  • 2 větší stroužky česneku
  • Podravka / 1 kostka bujónu
  • 1,5 l vody

Budeme-li do bramboračky dávat sušené houby, je třeba je tak 1/2 hodiny před vařením zalít vařící vodou a přikrýt poklicí, aby zpátky nasákly vodu. Použijeme-li mražené, je dobré je mít rozmražené.

Oloupeme brambory, mrkev, petržel, celer a nakrájíme na menší kostičky. Rozpustíme v hrnci máslo, přidáme mouku a usmažíme jíšku. Když je jíška hotová, postupně za stálého míchání přilíváme vařící vodu. Nesmíme mít v polévce žádné hrudky. Pak přidáme namočené huby, zeleninu, osolíme, přidáme kmín, nové koření, bobkový list a necháme vařit, dokud není zelenina měkká. Trvá to tak 15-20 minut. Se solí opatrně. Budete-li dávat bujón nebo Podravku, jsou slané. Nakonec přidáme buď Podravku nebo 1 kostku bujónu, prolisovaný česnek, majoránku promnutou mezi prsty a pepř. Necháme ještě chvíli provařit, aby se bujón rozpustil a chuti z koření spojily.

Dobrou chuť

Kromě kořenové zeleniny, cibule, a hrášku, můžeme k bramborům přidat i další zeleninu jako je: květák, zelené fazolky, růžičková kapusta, řapíkatý celer, kedlubna,… Myslete na to, když přidáme další zeleninu, ubereme třeba brambor, aby polévka nebyla moc hustá a lžíce nám v ní nestála.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*