Bramborové koláčky se sýrem

Bramborové koláčky
Bramborové koláčky

Jestli jste jako já a neradi plýtváte jídlem, tak se Vám může tento recept hodit. Někdy zbydou od oběda brambory a nevíte, co s nimi. Lze z nich upéci právě tyto koláčky.

Hlavní surovinou jsou kromě brambor i ovesné vločky, tak určitě budou i zdravé. Když šunkový salám nahradíme uzeným masem, jsou vhodné i pro celiaky.

Základní suroviny

Suroviny:

  • 250 g vařených brambor
  • 120 g ovesných vloček
  • 3 vejce
  • 100 g šunky/šunkového salámu/uzeného masa
  • 60 g másla
  • pepř, sůl
  • 1-2 lžíce sušených rajčat v oleji nebo bylinky (rozmarýn, tymián)
  • 100 g Eidamu

Zahřejeme 200 ml vody a rozpustíme v ní máslo. Za stálého míchání přidáme ovesné vločky, sůl, pepř a rozšlehaná vejce. Vaříme tak dlouho, dokud se těsto nezačne oddělovat od okraje hrnce. Pak odstavíme a necháme prochladnout.

Šunkový salám a  sýr nastrouháme nahrubo, brambory najemno.

Nastrouhané suroviny

Sušená rajčata nakrájíme na malé kousky. Můžeme použít i bylinky jako je třeba tymián a nebo nasekaný rozmarýn.

Brambory, šunkový salám a rajčata přidáme k uvařenému těstu a vše dobře promícháme. Prochladlé těsto necháme asi 30 minut odležet v lednici.

Pak z těsta vytvarujeme pevné kuličky. Z této dávky jsem jich udělala 16.

Kuličky z těsta

Ve dlaních kuličky zmáčkneme a vytvarujeme placičky. Palcem uděláme uprostřed mělký důlek, do kterého vkládáme nastrouhaný sýr.

Tvorba koláčků

Hotové koláčky vkládáme do předehřáté trouby na 180 °C a pečeme asi 25 minut.

Mně se bohužel nevešly na jeden plech, musela jsem použít i druhý.

Upečené koláčky

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*