Jestli jste jako já a neradi plýtváte jídlem, tak se Vám může tento recept hodit. Někdy zbydou od oběda brambory a nevíte, co s nimi. Lze z nich upéci právě tyto koláčky.
Hlavní surovinou jsou kromě brambor i ovesné vločky, tak určitě budou i zdravé. Když šunkový salám nahradíme uzeným masem, jsou vhodné i pro celiaky.
Suroviny:
- 250 g vařených brambor
- 120 g ovesných vloček
- 3 vejce
- 100 g šunky/šunkového salámu/uzeného masa
- 60 g másla
- pepř, sůl
- 1-2 lžíce sušených rajčat v oleji nebo bylinky (rozmarýn, tymián)
- 100 g Eidamu
Zahřejeme 200 ml vody a rozpustíme v ní máslo. Za stálého míchání přidáme ovesné vločky, sůl, pepř a rozšlehaná vejce. Vaříme tak dlouho, dokud se těsto nezačne oddělovat od okraje hrnce. Pak odstavíme a necháme prochladnout.
Šunkový salám a sýr nastrouháme nahrubo, brambory najemno.
Sušená rajčata nakrájíme na malé kousky. Můžeme použít i bylinky jako je třeba tymián a nebo nasekaný rozmarýn.
Brambory, šunkový salám a rajčata přidáme k uvařenému těstu a vše dobře promícháme. Prochladlé těsto necháme asi 30 minut odležet v lednici.
Pak z těsta vytvarujeme pevné kuličky. Z této dávky jsem jich udělala 16.
Ve dlaních kuličky zmáčkneme a vytvarujeme placičky. Palcem uděláme uprostřed mělký důlek, do kterého vkládáme nastrouhaný sýr.
Hotové koláčky vkládáme do předehřáté trouby na 180 °C a pečeme asi 25 minut.
Mně se bohužel nevešly na jeden plech, musela jsem použít i druhý.
Přidejte odpověď