Nevím, jaké máte zkušenosti s nákupem bramborových knedlíků, ale já špatné. Jednou jsem ho koupila v supermarketu a byla jsem nespokojená. Byl tvrdý a ani barva nebyla zrovna vábivá. V závodní jídelně se zase lepí na patro. Před několika lety jsem spěchala a zkusila ho koupit v místní restauraci. Tak ten byl stejný jako můj. Zaradovala jsem se, že v nouzi je kde knedlík koupit. Jenže restaurace změnila majitele a mám po nákupech. Zakoupený knedlík jsem přinesla domů, ohřála ho a byl na vyhození. Vypadal a byl cítit stejně, jako když se zkazí vařené brambory. Bůh ví, z jakých brambor ho vařili. Narychlo jsem tehdy dělala svůj. A tak to od té doby praktikuji pořád.
Suroviny:
- 500-550 g brambor
- 400 g hrubé mouky
- 1 vajíčko
- Sůl
- Škrobová moučka-není podmínkou
Z tohoto množství jsem udělala knedlík asi 230 mm dlouhý. Větší by se mi nevešel do hrnce.
Brambory uvaříme ve slupce. Necháme trochu vychladnout a oloupeme je. Studené brambory se loupou hůře. Pak necháme brambory úplně vychladnout. Z teplých bramborů těsto řídne.
Odvážíme si mouku, osolíme ji a promícháme. Pak na mouku nastrouháme brambory. Přidáme vajíčko a můžeme rukama vypracovat těsto. Je dobré si před vytvořením knedlíku dát vařit vodu, abychom ho hned vařili. Těsto jinak řídne a špatné se s knedlíkem manipuluje. Když použijete málo škrobové brambory a knedlík nedrží dobře pohromadě, je možno šišku vyválet ve škrobové mouce. Pomůže to.
Šišku knedlíku vhodíme do vařící vody a vaříme 20 až 25 minut. Po vhození se může knedlík přilepit ke dnu. Musíme ho uvolnit, aby ve vodě plaval.
Já knedlík vyndávám dvěma malými talířky. Tak to dělávala moje maminka. Dneska už jistě budou existovat nějaké podběráky na knedlíky.
Po vytažení z vody odkrajuji nití patky, aby pára vyšla z knedlíku ven.
Přidejte odpověď