Někdy se to tak přihodí. Chystáte se vařit k obědu brambory a zjistíte, že ty, se kterými jste počítali, nejsou už jedny z nejlepších. Oběd se dá zachránit opečením brambor na bylinkovém oleji.
V sezóně mívám bylinky čerstvé, ale v zimě se dají klidně použít i sušené bylinky.
Prošla jsem zahrádku a natrhala tymián, šalvěj a libeček. Všechny bylinky jsou aromatické, dodají bramborám výbornou chuť.
Suroviny:
- brambory podle množství strávníků
- 3 větvičky rozmarýnu, 5 lístků šalvěje, 2 větvičky libečku
- sůl
- olej na smažení
Omyté brambory předvaříme ve slupce. Nemusí být úplně do měkka. Dodělají se na pánvičce. Ještě teplé brambory oloupeme.
Na pánev nalijeme olej a rozpálíme ho. Pak na něj rozprostřeme připravené, omyté bylinky. Olej také osolíme.
Mezitím, co se nám bylinky smaží, podélně si rozkrájíme ovařené brambory.
Když bylinky ztmavnou, je čas je vyndat.
Na bylinkový olej vkládáme půlky brambor a smažíme je po obou stranách do zlatova.
Opečené brambory na bylinkovém oleji se hodí k rybě, k vařenému i pečenému masu. Když nějaký brambor zbyde, dám si ho později i jen tak bez ničeho.
Přidejte odpověď