Tato příloha se hodí například k pečenému masu a nebo přírodnímu řízku. Já ji tedy může jíst i bez masa. Když mi zbyde od oběda na kamnech, tak jak jdu kolem, tak ji uďobnu. Většinou ji musím uklidit, abych ji postupně nesnědla celou.
Suroviny na 4 porce:
- 400 g hlávkového zelí (bez košťálu)
- 300 g čerstvých rajčat nebo rajčata v konzervě
- 1 větší cibule (cca 130-150 g)
- 70 g uzené slaniny
- 4 lžíce kečupu
- 500 g brambor
- kmín
- sůl, pepř
- 2 stroužku česneku
Brambory uvaříme obvyklým způsobem Se solí a kmínem.
Použila jsem půlku hlávky zelí. Rozkrojila ji na čtvrtiny a vykrojila košťály. Obě čtvrtiny jsem pokrájela na nudličky.
Oloupeme cibuli a nakrájíme ji na kostičky. Přidáme k nakrájenému zelí.
Rajčata hodíme do vařící vody a počkáme, až slupka začne praskat. Pak je scedíme, propláchneme studenou vodou a oloupeme. Mohou se použít i starší rajčata, která se už nehodí k přímé konzumaci, ale v žádném případě ne nahnilá.
Slaninu nakrájíme na kostičky a necháme ji rozpustit.
Na rozpuštěnou slaninu nasypeme zelí s cibulí a osmažíme do zlatova.
Přidáme oloupaná nakrájená rajčata, nakonec kečup, sůl, pepř a prolisovaný česnek na dochucení. Vše dobře promícháme a chvíli povaříme.
Tato směs se dá přidat k vařeným bramborům jako další příloha.
Já většinou dělám směs hlávkového zelí s rajčaty a brambor. Brambory nakrájím a vmíchám do směsi.
Přidejte odpověď