Brokolice zapečená s brambory

Brokolice zapečená s brambory
Brokolice zapečená s brambory
Brokolice zapečená s brambory

Ne, že bych si někdy dávala novoroční předsevzetí, ale letos jsem si řekla, že bych mohla zkusit bezmasý leden. Nevybrala jsem si k tomu asi nejlepší období. Zima je zrovna jediné období, kdy by si člověk mohl dopřávat i hutnější stravu, aby ji ve zdraví přečkal. Na lehká jídla je určitě vhodnější jaro a léto.

Musím využít toho, že po Vánocích plných klobásek a jiných dobrot mám chuť se na měsíc vzdát masa. Jdu do toho tedy v lednu. Kdo ví, jak by to na jaře se mnou bylo.

Začala jsem brokolicí zapečenou s brambory. Krušnohorce jsem na tuto dobrotu nelákala. Už vidím, jak by jídlo rozebíral a hledal maso.

Základní suroviny na 4 porce odpovídající obrázku nahoře:

  • 1 brokolice (moje měla 500 g)
  • 2 velké brambory (moje měly 460 g)
  • 3 vejce
  • 3 lžíce mléka
  • drcený kmín
  • grilovací koření
  • sušený česnek
  • 60 g tvrdého sýru
  • chilli koření
  • olej na vymazání formy
Základní suroviny

Tentokrát jsem brokolici i brambory připravovala zdravě na páře. Brokolice má lepší barvu, není ovadlá a určitě si zachová více živin, než když ji vymácháme ve vodě.

Nejprve jsem oloupala brambory a nakrájela je na plátky asi 1,5 cm tlusté. Brokolici jsem omyla, rozebrala na růžičky a zbavila ji košťálů. Hned jsem měla místo zakoupených 500 g jen 320 g. Košťály jsem nevyhodila, přidala jsem je do krémové zeleninové polévky.

Brokolice v parním hrnci
Brambory vařené nad brokolicí

Brambory s brokolicí jsem napařovala 15 minut. Zelenou vodu z napařovacího hrnce jsem rovněž použila do zeleninové polévky.

Zapékací nádobu o průměru 21 cm jsem vymazala olejem a naskládala do ní nakrájené brambory a posypala je grilovacím kořením, drceným kmínem a sušeným česnekem.

První vrstva -okořeněné brambory

Na brambory jsem naskládala brokolici a posypala ji sušeným česnekem. Brokolice uvařená na páře vypadá i chutná skvěle.

Druhá vrstva-brokolice se sušeným česnekem

Na brokolici jsem poskládala opět brambory.

Třetí vrstva-brambory

Nakonec jsem nastrouhala sýr a přidala ho spolu s chilli kořením do rozkvedlaných vajec. Můžete přidat i pár lžic mléka, aby směs lépe protekla jednotlivými vrstvami.

Rozkvedlaná vejce se sýrem a chilli kořením

Směs vajec, chilli koření a sýra nalejeme na horní vrstvu brambor.

Vše připraveno k zapékání

Brokolici s brambory jsem zapékala 25 minut při teplotě 180 °C. Vejce se musí srazit a sýr udělat krustičku.

Brokolice zapečená s brambory

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*