Ne, že bych si někdy dávala novoroční předsevzetí, ale letos jsem si řekla, že bych mohla zkusit bezmasý leden. Nevybrala jsem si k tomu asi nejlepší období. Zima je zrovna jediné období, kdy by si člověk mohl dopřávat i hutnější stravu, aby ji ve zdraví přečkal. Na lehká jídla je určitě vhodnější jaro a léto.
Musím využít toho, že po Vánocích plných klobásek a jiných dobrot mám chuť se na měsíc vzdát masa. Jdu do toho tedy v lednu. Kdo ví, jak by to na jaře se mnou bylo.
Začala jsem brokolicí zapečenou s brambory. Krušnohorce jsem na tuto dobrotu nelákala. Už vidím, jak by jídlo rozebíral a hledal maso.
Základní suroviny na 4 porce odpovídající obrázku nahoře:
- 1 brokolice (moje měla 500 g)
- 2 velké brambory (moje měly 460 g)
- 3 vejce
- 3 lžíce mléka
- drcený kmín
- grilovací koření
- sušený česnek
- 60 g tvrdého sýru
- chilli koření
- olej na vymazání formy
Tentokrát jsem brokolici i brambory připravovala zdravě na páře. Brokolice má lepší barvu, není ovadlá a určitě si zachová více živin, než když ji vymácháme ve vodě.
Nejprve jsem oloupala brambory a nakrájela je na plátky asi 1,5 cm tlusté. Brokolici jsem omyla, rozebrala na růžičky a zbavila ji košťálů. Hned jsem měla místo zakoupených 500 g jen 320 g. Košťály jsem nevyhodila, přidala jsem je do krémové zeleninové polévky.
Brambory s brokolicí jsem napařovala 15 minut. Zelenou vodu z napařovacího hrnce jsem rovněž použila do zeleninové polévky.
Zapékací nádobu o průměru 21 cm jsem vymazala olejem a naskládala do ní nakrájené brambory a posypala je grilovacím kořením, drceným kmínem a sušeným česnekem.
Na brambory jsem naskládala brokolici a posypala ji sušeným česnekem. Brokolice uvařená na páře vypadá i chutná skvěle.
Na brokolici jsem poskládala opět brambory.
Nakonec jsem nastrouhala sýr a přidala ho spolu s chilli kořením do rozkvedlaných vajec. Můžete přidat i pár lžic mléka, aby směs lépe protekla jednotlivými vrstvami.
Směs vajec, chilli koření a sýra nalejeme na horní vrstvu brambor.
Brokolici s brambory jsem zapékala 25 minut při teplotě 180 °C. Vejce se musí srazit a sýr udělat krustičku.
Přidejte odpověď