Krémová zeleninová polévka

Zeleninová polévka
Zeleninová polévka

Když jsem zapékala brokolici, zbyly mi košťály. A protože se snažím neplýtvat jídlem, použila jsem je do zeleninové polévky. Uvařila jsem ji hutnou, svačinovou, s krutony a ztraceným vejcem. Klidně nahradí jedno hlavní jídlo.

Krémová zeleninová polévka

Do polévky jsem použila:

  • 100 g oloupaných košťálu z brokolice
  • 100 g kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer)
  • 1 větší brambor
  • 60 g másla
  • 1 střední cibuli
  • 1 vrchovatou lžíci hladké mouky
  • 2 kostky zeleninového vývaru/1000 ml zeleninového vývaru
  • 2 stroužky česneku
  • 2 bobkové listy
  • 1 lžičku kmínu
  • 6 kuliček nového koření
  • 1/2 lžičky celého černého pepře
  • sůl
  • vrchovatou lžíci zakysané smetany
  • 2 stroužky česneku

Na krutony jsem použila:

  • 2 rohlíky
  • plátkový syr
  • máslo

Ztracené vejce:

  • do každé porce 1 vejce
  • vařící voda + lžíce octa

Nejprve jsem si připravila zeleninu. Oloupala jsem košťály od brokolice, brambor a nakrájela vše na menší kostičky. Kořenovou zeleninu jsem použila zmraženou. Vhodná je třeba ta pod svíčkovou. Ta už je nakrájená.

Oloupeme cibuli a nakrájíme ji nadrobno.

Do hrnce vložíme máslo a rozpustíme ho. Pak nasypeme cibuli a necháme ji zesklovatět. Přidáme jednu vrchovatou lžíci mouky a usmažíme z ní světlou jíšku.

Světlá jíška

Na jíšku nasypeme veškerou zeleninu.

Zelenina na jíšce

Přidáme koření a zalijeme 1 litrem vroucího zeleninového vývaru a nebo vody se dvěma kostkami zeleninového bujónu.

Zelenina s kořením
Vaření polévky

Polévku vaříme, dokud není zelenina měkká.

Mezi tím se pustíme do krutónů. Nakrájíme rohlíky a potřeme je máslem.

Krutony potřené máslem

Pečeme v troubě asi 15 minut na 185 °C.

Opečené krutony

Zatímco se nám vaří polévka, pečou krutony, nakrájíme si na kostičky plátkový sýr. Ten pak klademe na krutony a necháme ještě pár minut v troubě rozpustit.

Krutony se sýrem před zapečením
Opečené krutony se sýrem

Krutony necháme na plechu dojít a pustíme se znovu do polévky. Jakmile je zelenina měkká, prolisujeme do ní česnek, případně dosolím, vyndáme koření a rozmixujeme.

Do rozmixované polévky přidáme vrchovatou lžíci zakysané smetany a ještě chvilku necháme povařit.

Nastává čas na ztracené vejce. Do vařící vody přidáme lžíci octa. Vajíčko se lépe sráží. Vajíčko rozklepneme na sběračku. Ve vodě uděláme vidličkou vír, aby se nám vajíčko pěkně zatočilo. Pak ho opatrně vyklopíme ze sběračky do víru. Vaříme asi 3 minuty. Z vody ho vyndáme nejlépe pomocí děravé naběračky. Klademe rovnou do polévky.

Krémová zeleninová polévka s krutony a ztraceným vejcem

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*