Tato polévka je uvařená ze zbytků luštěninových konzerv a z toho, co dům dal. Nejsem zrovna zastáncem konzerv, ale ne vždy je čas na vaření z čerstvých surovin. To pak přijdou konzervy vhod. Zrovna třeba v době dovolených a nebo na chalupě, kde je stále hodně práce a člověk nechce trávit půl dne v kuchyni. Je to svačinová polévka, která zasytí a může v případě nouze nahradit i hlavní jídlo.
Vařila jsem hovězí po mexicku a otevřela jsem hned tři konzervy, které mi zbyly a překážely v lednici. Použila jsem je tedy do polévky a přidala další zbytky (uvařené brambory a kroupy), které bych jinak vyhodila. Takže 2 mouchy jednou ranou. Vyklidila jsem si lednici a pochutnala si na dobré polévce.
Základní suroviny:
- 150 g konzervovaných fazolí
- 150 g konzervovaného hrášku
- 100 g konzervované kukuřice
- 200 g uvařených krup
- 80 g másla
- 2-3 lžíce hladké mouky
- 1 cibule
- 2 kostky zeleninového bujónu
- 2 stroužky česneku
- majoránka
- 2 brambory
- 50 g francouzské čočky (neuvařená)
- 2 bobkové listy
- 6 kuliček nového koření
- případně sůl a pepř
- něco zeleného (petrželová nať, nať jarní cibulky,…)
Nejprve jsem si oloupala cibuli a nakrájela ji na kostičky.
Máslo jsem rozpustila v hrnci a přidala nakrájenou cibuli, kterou jsem na něm opekla do růžova.
K cibule jsem přidala hladkou mouku a usmažila jíšku.
Do jíšky jsem nasypala čočku, trochu ji opražila a pak ji zalila 1,5 l vařící vody, přidala bujóny, bobkové listy, nové koření a vařila ji téměř do měkka.
Když nemáte vařené brambory, tak je oloupejte, nakrájejte na kostičky a vařte spolu s čočkou. Já je měla již uvařené, tak jsem je přidala až s ostatními surovinami.
K uvařené čočce vhodíme luštěniny, kukuřici, kroupy, brambory a vše prohřejeme. Nakonec přijde na řadu prolisovaný česnek, majoránka a pepř. Komu se zdá polévka málo slaná, tak i přisolí. Záleží na bujónu, který použijete.
Nakonec můžeme přidat i něco zeleného. Já jsem do ní nakrájela nať z jarní cibulky.
Přidejte odpověď