Chalupářská luštěninová polévka

Luštěninová polévka
Luštěninová polévka

Tato polévka je uvařená ze zbytků luštěninových konzerv a z toho, co dům dal. Nejsem zrovna zastáncem konzerv, ale ne vždy je čas na vaření z čerstvých surovin. To pak přijdou konzervy vhod. Zrovna třeba v době dovolených a nebo na chalupě, kde je stále hodně práce a člověk nechce trávit půl dne v kuchyni. Je to svačinová polévka, která zasytí a může v případě nouze nahradit i hlavní jídlo.

Luštěninová polévka

Vařila jsem hovězí po mexicku a otevřela jsem hned tři konzervy, které mi zbyly a překážely v lednici. Použila jsem je tedy do polévky a přidala další zbytky (uvařené brambory a kroupy), které bych jinak vyhodila. Takže 2 mouchy jednou ranou. Vyklidila jsem si lednici a pochutnala si na dobré polévce.

Základní suroviny:

  • 150 g konzervovaných fazolí
  • 150 g konzervovaného hrášku
  • 100 g konzervované kukuřice
  • 200 g uvařených krup
  • 80 g másla
  • 2-3 lžíce hladké mouky
  • 1 cibule
  • 2 kostky zeleninového bujónu
  • 2 stroužky česneku
  • majoránka
  • 2 brambory
  • 50 g francouzské čočky (neuvařená)
  • 2 bobkové listy
  • 6 kuliček nového koření
  • případně sůl a pepř
  • něco zeleného (petrželová nať, nať jarní cibulky,…)
Základní suroviny
Uvařené brambory

Nejprve jsem si oloupala cibuli a nakrájela ji na kostičky.

Máslo jsem rozpustila v hrnci a přidala nakrájenou cibuli, kterou jsem na něm opekla do růžova.

Osmažená cibulka

K cibule jsem přidala hladkou mouku a usmažila jíšku.

Usmažená jíška

Do jíšky jsem nasypala čočku, trochu ji opražila a pak ji zalila 1,5 l vařící vody, přidala bujóny, bobkové listy, nové koření a vařila ji téměř do měkka.

Když nemáte vařené brambory, tak je oloupejte, nakrájejte na kostičky a vařte spolu s čočkou. Já je měla již uvařené, tak jsem je přidala až s ostatními surovinami.

K uvařené čočce vhodíme luštěniny, kukuřici, kroupy, brambory a vše prohřejeme. Nakonec přijde na řadu prolisovaný česnek, majoránka a pepř. Komu se zdá polévka málo slaná, tak i přisolí. Záleží na bujónu, který použijete.

Hotová polévka

Nakonec můžeme přidat i něco zeleného. Já jsem do ní nakrájela nať z jarní cibulky.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*