Sezona cuket vrcholí a na netu na nás ze všech stran vykukují recepty na zaručeně nejlepší produkty z cuket. Já sama jsem jejich milovnicí a už jsem z nich nejedno jídlo uvařila a upekla. Co jsem ovšem dosud nezkusila, je bábovka. Slyšela jsem o ní, ale nikdy na ni nedošlo.
Letos jsem před odjezdem za synem měla v lednici několik cuket. Co s nimi? Pár jich vezmu s sebou a usmažím mu z nich bramboráčky. Další musím zpracovat nebo rozdat. Loni jsem děla bábovku z dýně a byla výborná. Přivezla jsem jí asi půlku k synovcovi a za chvíli byla pryč. Moc jim chutnala. Napadlo mě, že s cuketou to může být obdobné. Pustila jsem se do ní.
Před tím jsem se tedy ještě podívala na net, jak ji kdo dělá. Bylo tam plno hrníčkových receptů, což mě nenadchlo. Mám menší formu a neodhadnu jak velký hrníček mám použít. Mám vyzkoušené, že do mé formy se vejde těsto z 300 g mouky. Recepty, na které jsem narazila, byly bez sněhu, jenom celá rozšlehaná vejce. Do toho se mi také nechtělo. Obávala jsem se, že bábovka nebude dostatečně nadýchaná.
Pustila jsem se do vlastního receptu. Použila jsem stejné ingredience, jako když peču klasickou třenou bábovku. Jen mléko jsem nahradila 400 g nastrouhané cukety. Obávala jsem se, že se mi těsto s cuketou nevejde do formy, ale sláva. Vešlo se úplně přesně jako když ji peču s mlékem.
Suroviny:
- 3 vejce
- 180 ml oleje
- 200 g cukru
- 300 g polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
- špetka soli
- mletá skořice (nemusí být)
- kakao
- 400 g nahrubo nastrouhané cukety
- ztužený tuk na vymazání formy
Rozpustila jsem si trochu ztuženého tuku na vymazání formy. Považuji ho za nejlepší. Zatím se mi nikdy nestalo, že bych bábovku v pořádku nevyklopila. Tuk musí před nalitím těsta zase ztuhnout. Klidně můžete dát formu zatím do lednice.
Oloupala jsem cuketu, odvážila 400 g a nastrouhala nahrubo.
Oddělila bílky od žloutků a v robotu ušlehala tuhý sníh. Ten jsem si přendala do misky.
Žloutky jsem smíchala s cukrem a v robotu nechala šlehat. Postupně jsem k nim přilévala olej. Zatímco se směs šlehala, odvážila jsem si mouku a zamíchala do ni prášek do pečiva.
Když se pak přidává sníh, není třeba je dlouze šlehat.
Do žloutků s cukrem a olejem jsem vmíchala ručně cuketu.
Pak jsem postupně při malých obrátkách robota vsypávala mouku s práškem do pečiva. Jako poslední jsem opatrně vmíchala sníh.
Kdo chce barevnou bábovku, odebere část těsta a přimíchá do něj kakao. Tmavé těsto lze navonět trochou mleté skořice.
Do vymazané formy nalije světlé těsto, pak tmavé a nakonec zase světlé.
Takto je bábovka připravená k pečení.
Vzhledem k cuketě, která v troubě ještě pustila šťávu, jsem ji pekla na 160 °C 70 minut. Déle než bábovku bez cukety.
Chvíli jsem nechala bábovku prochladnout a ještě vlažnou jsem ji vyklopila z formy. Šla dobře.
Kousek jsem ji vzala k synovi. Měl na návštěvě kamaráda. Za chvíli nikdo nevěděl, že jsem něco přivezla. Myslím, že i celá by brzy zmizela.
Přidejte odpověď