Domácí dalamánky

Dalamánky
Dalamánky

V době Covidu jsem se hodně bavila pečením kváskového chleba. Opadl Covid a postupně opadal i můj zájem o pečení chleba. Ani nevím proč, ale kvásek si v lednici udržuji dodnes. Snad, kdyby náhodou… Občas jsem ho promíchala, vyměnila sklenici za čistou a přikrmila ho vodou a moukou. Kvásku se dařilo a dál překážel v lednici.

Při úklidu lednice jsem si řekla, že bych z něj měla něco udělat a nebo ho vyhodit. Mouky na pečení chleba mám z doby chlebománie ve špajzu stále dost, tak jsem se rozhodla, že tentokrát zkusím dalamánky. Ty se pečou z chlebového těsta.

Přiznám se, že jsem od pravého kváskového chleba upustila a urychlila recepturu droždím. Asi by mě pekaři pravého kváskového chleba zavrhli, ale rychlá doba si žádá rychlé činy. Na druhou stranu, pečivo z něj chutná výborně, tak proč ne?

Nejprve je zapotřebí si vyrobit kvásek. Výrobu popisuji v receptu Kváskový chleba. Založení kvásku trvá 4 dny. Je možno ho ale zakoupit v prášku v každém supermarketu.

Základní suroviny:

Základní suroviny
  • rozkvas
  • 100 g pšenično-žitné
  • 400 g špaldové mouky hladké mouky
  • 250 ml vlažné vody
  • lžička soli
  • 1 lžička celého kmínu
  • slunečnicová semínka
  • hladká mouka na podsypání těsta na válu

Suroviny na rozkvas:

  • 150 g žitné mouky 
  • 200 – 250 ml vlažné vody 
  • 3 lžíce kvásku
  • 1/4 kostky droždí

Nejprve si musíme udělat rozkvas, který pak přidáváme do těsta, aby nám vykynulo.

Pravý rozkvas se aktivuje asi 12 hodin. Můj urychlovač droždí ušetří čas asi o 10 -10,5 hodiny.

Do vlažné hody rozdrobíme droždí, rozmícháme, přidáme 3 lžíce kvásku, žitnou mouku vhodnou na kváskování a vše dobře promícháme.

Rozkvas

Takto připravený rozkvas přikryjeme fólií a dáme na teplé místo. Teplem se v něm začnou tvořit bubliny a vykypí. Celý proces trvá asi na 1,5 hod. Může to být méně, více, záleží na surovinách a teple.

Hotový rozkvas

Chceme-li udržovat kvásek v lednici, odebereme 3 lžíce rozkvasu a přidáme ho ke zbylému kvásku v lednici. Tím tam vrátíme, co jsme odebrali a také ho oživíme.

Jakmile je hotový rozkvas, dáme se do těsta. Do robotu jsem nasypala všechny sypké suroviny, pak přidala rozkvas a za postupného přilévání vody začala hákem vypracovávat těsto. Hnětla jsem ho pomalu asi 10 minut. Pak jsem ho přemístila na vál a hnětla ručně. Čím déle, tím lépe. Já to dlouho nevydržela. Myslím, že asi po 7 minutách jsem měla dost.

Těsto uhnětené hákem

Neslibuji, že se s těstem pracuje dobře. Dost se lepí. Vždy jsem ho trochu podsypala hladkou moukou a dalo se to.

Těsto připravené ke kynutí

Přikryjeme ho potravinovou fólií a necháme na teplém místě kynout. Já jsem zapnula topení a dala ho k němu.

Asi za 1,5 hodiny jsem ho šla zkontrolovat a bylo vykynuté. Zase záleží na těstě a teplotě.

Vykynuté těsto

Z vykynutého těsta jsem uválela šišku, ze které jsem odkrajovala plátky a tvořila z nich dalamánky.

Šiška z dalamánkového těsta

Zase jsem si trochu pomáhala hladkou moukou.

Dalamánky připravené k pečení

Hotové dalamánky jsem potřela vlažnou vodou, uprostřed nakrojila příborovým nožem a vložila do trouby na spodní ohřev a pekla 20 minut na 200 °C.

Dalamánků jsem z tohoto množství surovin udělala 15. Musela jsem je péci na dvou plechách. Moc se mi to nelíbilo, ale bála jsem se, že v troubě vykynou a spojí se.

Upečené dalamánky

Udělala jsem si k nim tvarohovou pomazánku s pórkem a byla to ňamka. Krušnohorec si na ně dal salám a byl také spokojený.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*