Na jaře v době pandemie mě napadlo, že by bylo dobré se naučit péct chleba. Jednou jsem pekla dýňový, povedl se, ale já chtěla nějakou klasiku. Nakoupila bych mouku, ta se nezkazí a nemusela bych vycházet. Byla bych soběstačná. Pak se situace okolo Corona viru uklidnila, já začala chodit do práce a na chleba jsem zapomněla.
Jednou jsem zaslechla kolegyni v kuchyňce, jak někomu říká, že si doma pečou kváskový chleba. Je to prý jednoduché. Zamíchá se voda s kváskem a moukou, nechá vykynout a je hotovo. Žádné hnětení. Bylo mi to divné, vždyť v televizní reklamě na pečení chleba v Albertu hnětli a hnětli a jestli neumřeli, tak hnětou dodnes. Alespoň takhle mi to připadalo. Později se ukázalo, že chleba peče kolegyně manžel a že ona viděla první část zadělávání těsta – rozkvas.
Je tu druhá vlna pandemie a já si vzpomněla na svoji soběstačnost a kváskový chleba. Začala jsem ho studovat na netu. Vůbec jsem z toho nebyla moudrá. Nevěděla jsem, jestli zakládají kvásek anebo už dělají těsto. Pak jsem to konečně pochopila. V první řadě je zapotřebí si koupit anebo založit kvásek. Je to záležitost na 4 dny. Ten se dělá následujícím postupem:
Žitný kvásek:
Já jsem žitný kvásek zakládala v zavařovací sklenici. Lze ho v ní pak dobře uchovávat v lednici.
- den – 60 g žitné mouky (cca 4 vrchovaté lžíce) + 120 ml vlažné vody vše promíchat a dát pod fólii a nechat v teple do druhého dne
- den – přidáme 35 g žitné mouky (cca 2 vrchovaté lžíce) + 60 ml vlažné vody vše promíchat a dát pod fólii a nechat v teple do druhého dne
- den – přidáme 35 g žitné mouky (cca 2 vrchovaté lžíce) + 50 ml vlažné vody vše promíchat a dát pod fólii a nechat v teple do druhého dne
- den – přidáme 35 g žitné mouky (cca 2 vrchovaté lžíce) + 50 ml vlažné vody vše promíchat a dát pod fólii a nechat v teple do druhého dne
Kvásek má kašovitou konzistenci, tvoří se v něm bublinky a nabývá. Trochu mi připomíná vzešlé kvasnice. Je ale hutnější. Váhy nelze úplně striktně dodržovat. Každá mouka saje jinak, ale vždy to musí být kašička. Dvě až tři lžíce takto vyrobeného kvásku použijeme na rozkvas a zbylý přikryjeme fólii a uložíme pro další pečení do lednice.
Rozkvas:
- 150 g žitné mouky
- 200 ml vody
- 2-3 lžíce kvásku
Mouku, vodu a kvásek vložíme do mísy a smícháme obdobně, jako když jsme dělali kvásek. Necháme odpočívat 12 hodin pod fólií na teplém místě. Vytvoří se rozkvas, z kterého odebereme 2 lžíce a přidáme ke zbylému kvásku, který uchováváme v lednici.
Těsto:
Po 12 hodinách přidáme do rozkvasu:
- 100 g špaldové mouky
- 400 g pšeničné chlebové hladké mouky
- 250 ml vody
- Lžičku soli
- 2 lžičky drceného kmínu
- Můžete přidat i semínka. Já přidávám slunečnicová a lněná
a vypracujeme těsto. Můžeme ručně na vále hranou dlaně a anebo ho dáme do robota. Já používám robot na 2. stupeň. Pak přendám těsto na vál a ještě chvíli ho hnětu ručně. Upravím ho do tvaru ošatky.
Těsto necháme kynout pod fólií 2 hodiny v moukou vysypané ošatce. Poté plech vyložíme pečícím papírem a vykynuté těsto na něj překlopíme . Na spod trouby dáme pekáč s vodou, aby se zvlhčilo prostředí v troubě a pečeme 45 minut na 200°C.
Upečený chleba přendáme na mřížku a necháme vychladnout. Váží okolo jednoho kg.
Přidejte odpověď