Před revolucí jsem si občas kupovala vepřovou konzervu a chutnala mi. A když byla čínská, která vždy nebyla k dostání, tak paráda.
Po revoluci jsem si nějakou zase koupila a s vepřovou konzervou to nemělo nic společného. Byla to jednolitá fašírka. I luncheon meat by se za takovou strukturu styděl. Tak jsem si řekla, že bych to mohla dát vesnickým kočkám, že třeba nepohrdnou. To jsem se ovšem spletla. Očuchaly a šly dál. Co si o mé kuchyni myslely, nevím.
Tak od té doby jsem vepřovou konzervu nekoupila a občas si je udělám sama. Je dobré, když narazíte na nějakou akci, koupit víc masa a tímto způsobem ho zpracovat. Konzerva je energeticky náročná, tak nemá cenu dělat jednu sklenici. Maso jím za studena na chlebu a nebo z toho udělám rychlé teplé jídlo.
Dříve jsem maso napřed dusila a pak jsem jím plnila sklenice a zavařovala.
Teď jsem postup zjednodušila. Maso plním do sklenic syrové a pak ho zavařuji delší dobu než již podušené. Spotřeba plynu je asi stejná, ale nemusí se míchat a hlídat, aby se nepřipálilo.
Tak si předvedeme jak na to.
Suroviny:
- 1,5 kg bůčku s kůží
- 1,5 kg plecka
- 40 – 50 g soli
- Pepř
- 1/2 dcl vody na sklenici
Bůček může být více prorostlý, maso pak není suché. Kůži z bůčku odříznu a nakrájím ji na počet sklenic, které budu plnit. Dávám ji na dno, tvoří chutný rosol a dělá vepřovku vepřovkou.
Maso nakrájím na větší kostky, vložím do mísy a rukama promíchám oba druhy masa. Pak postupně přidám sůl, pepř a rovnoměrně vpracuju do masa. Dejte si s tím práci, abyste neměli jednu sklenici nesolenou a druhou přesolenou.
Maso lze ochutit například drceným kmínem nebo mletou paprikou, přidat česnek. Do sklenice lze přidat bobkový list, nové koření. Každý si může přidat koření dle vlastní chuti. Já přísady nedávám, nevím, na co pak maso použiji, tak aby se ingredience hodily. I tak je maso výborné.
Když máme maso dobře promíchané, dám na dno každé sklenice kůži, kterou dobře očistím od chlupů. Tu pak vyhazuji. Pak plním sklenici masem. Neplňte až po okraj, aby se vešla šťáva, která se vařením vytvoří. Do každé sklenice nalijeme 1/2 dcl vody, očistíme hrdla sklenic a můžeme víčkovat.
Uzavřené sklenice vložíme do zavařovacího hrnce a při teplotě 100 °C zavařujeme 4 hodiny. Někdo doporučuje zavařovat 2 hodiny, nechat vychladnout a pak postup opakovat. Dejte tomu skutečně tuto dobu, aby se maso nekazilo.
Přidejte odpověď